În anul de învățământ 2018-2019, 100 de locuri vor fi scoase la concurs la admiterea în Institutul Medico-Militar, în loc de 50 de locuri deja cuprinse în planul de școlarizare. Locurile vor fi repartizate după cum urmează: 80 pentru specialitatea medicină de familie, 10 locuri pentru farmacie și 10 pentru stomatologie.
Măsura a fost luată, în urma analizelor privind resursa umană specializată în domeniul medico-militar, se menționează într-un comunicat emis de MApN. Astfel, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari. În anul de învățământ 2018-2019, 100 de locuri vor fi scoase la concurs la admiterea în Institutul Medico-Militar, în loc de 50 de locuri deja cuprinse în planul de școlarizare. Locurile vor fi repartizate după cum urmează: 80 pentru specialitatea medicină de familie, 10 locuri pentru farmacie și 10 pentru stomatologie.
În cazul în care cele două catedre ale Institutului Medico-Militar, București și Târgu-Mureș, nu vor putea asigura formarea celor 100 de medici militari, atunci se va lua în calcul colaborarea și cu alte centre universitare de prestigiu din România. Această măsură vine, în principal, să acopere necesitățile operaționale ale Armatei României și oferta scăzută de specialişti în domeniul medical la nivel național.
Pentru formarea unui medic specialist militar este nevoie de 10-15 ani de pregătire (6 ani facultate, 4-7 ani rezidențiat, la care se adaugă modulele de pregătire medicală de urgență și operațională). Încă de la preluarea mandatului ministerial, Mihai Fifor a declarat în numeroase rânduri că domeniile sănătății și învățământului militar devin teme esențiale pentru Ministerul Apărării Naționale, în vederea creșterii capabilității medicale operaționale și reașezării în noi paradigme a sistemelor mai sus menționate.