Dacian Cioloş este premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis. Misiunea lui Dacian Cioloş este să formeze un cabinet de tehnocraţi, care să funcţioneze până la alegerile de anul viitor. Fostul comisar european a fost prezentat marţi seara la Cotroceni, după ce şeful statului a încheiat a doua rundă de consultări cu partidele. Misiunea lui Dacian Cioloş este să formeze un cabinet de tehnocraţi, care să funcţioneze până la alegerile de anul viitor. De la Cotroceni, el s-a dus la Guvern, unde se afla şi premierul interimar, Sorin Cîmpeanu.
Dacian Cioloş a lucrat toată viaţa în domeniul Agriculturii şi al politicilor europene. CV-ul său i-a convins pe oficialii de la Bruxelles să îl ia în echipa lor. Şi-a construit, de altfel, cariera pe relaţia Bruxelles-Bucureşti. Cu foarte bune conexiuni internaţionale, Cioloş se bucură de imaginea unui tehnocrat de succes.
Am intenţia să deschid guvernul spre societate, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul – a anunţat premierul desemnat, Dacian Cioloş, în prima sa declaraţie după ce a fost nominalizat pentru funcția de premier de către preşedintele Klaus Iohannis.
Premierul desemnat a declarat că îşi va concentra atenţia şi energia pentru a-şi forma echipa „atât din punct de vedere al persoanelor, cât şi al conceptului de program de guvernare.”
Cine este Dacian Cioloş
Născut pe 27 iulie 1969, în Zalău, Dacian Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diplomă de inginer horticultor în 1994.
A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală”, la École Nationale Supérieure Agronomique din Rennes, Franţa, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) şi un master ştiinţific în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I (1996-1997).
De asemenea, a obţinut doctoratul în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul Ecole Naţionale Superieure Agronomique Montpellier.
În perioada studenţiei a fost reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi în Consiliul de Administraţie al Facultăţii de Horticultură din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studenţii USAMV Cluj Napoca în ferme agricole din Franţa (1992-1995) şi iniţiator şi membru fondator al asociaţiei profesionale Argoecologia (1995).
A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federaţiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne – Franţa (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franţa.
A activat la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA Paris – Montreuil, Franţa (august – septembrie 1995) ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată pentru dezvoltare rurală, proiect de a cărui implementare s-a ocupat timp de doi ani.
Dacian Cioloş a fost inginer stagiar la Camera Judeţeană de Agricultură Aveyron – Franţa (februarie – septembrie 1997), ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă „Analiză şi evaluarea experienţei de dezvoltare agricolă şi rurală în Nord Aveyron”.
După absolvirea masteratului, a lucrat că agro-economist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcţiei Generale de Agricultură (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare şi a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile.
Din martie 1998 până în octombrie 1999 a fost directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeş, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia şi Consiliul Judeţean Argeş – CICDA. În 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize şi propuneri privind Politică Agricolă Comună şi Uniunea Europeană.
Între noiembrie 1999 – decembrie 2001, Dacian Cioloş a fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă şi rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţională de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franţa.
În intervalul 2002-2003, a lucrat la Comisia Europeană, Delegaţia CE în România, ca Task Manager Agricultură şi Dezvoltare rurală, SAPARD.
Începând cu ianuarie 2005, în cadrul Ministerului Agriculturii a ocupat mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 – mai 2007) şi apoi a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007).
În perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008, a fost ministru al Agriculturii, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
În ianuarie 2009, Dacian Cioloş a refuzat un post de secretar de stat sau un alt post în cadrul ministerului Agriculturii din cadrul guvernului Boc, format în urmă alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, şi din 26 februarie 2009, a fost director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene.
Din iulie 2009, a fost preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România, înfiinţată de Traian Băsescu pe 6 iulie 2009.
Din 9 ianuarie 2010 a fost Comisar pentru Agricultură în Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Baroso.
Din 1 iulie 2015, Dacian Cioloş ocupă postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Dacian Cioloş este căsătorit din anul 2000 cu Valerie Villemin, inginer agronom şi de dezvoltare şi doctor în economie. Valerie Cioloş Villemin este în prezent vicepreşedinta Rural’Est.