Interdicțiile pe care le-a aplicat Agenția Națională de Integritate (ANI) parlamentarilor în legătură cu conflictele de interese și incompatibilitățile din mandatele din perioada 2007-2013 vor fi lipsite curând de efecte, potrivit unui act normativ ajuns de curând în Monitorul Oficial.
Interdicțiile aplicate de ANI parlamentarilor în oricare din mandatele din perioada 2007-2013 vor înceta de drept de duminică, potrivit Legii nr. 125/2018, publicată joi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 472. „Interdicțiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator și/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art. 25 (din Legea nr. 176/2010 – n.red.) pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator și/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 (…) încetează de drept”, scrie în legea publicată. Așadar, toate acele interdicții aplicate senatorilor și deputaților în legătură cu problemele găsite în mandatele din perioada 2007-2013 vor fi desființate automat.
În plenul Senatului, la votarea acestor chestiuni, mai mulți senatori au subliniat că ar exista o situație anormală în cazul acestei propuneri, întrucât aleșii locali au fost uitați de la acordarea acestui beneficiu. Conducerea ANI se arată îngrijorată de aceste chestiuni. „Noi vom fi în imposibilitatea să mai aplicăm sancţiuni pentru incompabilităţi şi conflicte de interese. Interdicţia aplicabilă pentru incompabilităţi şi conflicte, dacă această propunere va trece, va fi o raritate în viitor, iar aceasta este o realitate de care ne vom lovi cu toţii”, a declarat Bogdan Stan, președintele ANI. În forma care trecuse de Camera Deputaților, propunerea mai avea și o altă prevedere, una care i-ar fi lăsat pe cei de la ANI fără obiect de activitate, în unele situații, pentru că interdicția privind conflictul de interese și incompatibilitățile aleșilor parlamentari și locali ar fi ajuns să se aplice mai rar, din cauza unei limitări temporale. Respectiva propunere nu a ajuns însă să iasă din Parlament.