Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a lansat astăzi oficial, în cadrul unei conferințe de presă, Planul strategic de dezvoltare a municipiului Buzău până în 2030. Potrivit edilului, pentru ca Buzăul să devină un adevărat oraș magnet pentru locuitorii săi, pentru investitori şi pentru turişti, este nevoie de un plan strategic de dezvoltare pe 12 ani, respectiv până în 2030. Ideea constituirii unui Consiliu de Dezvoltare a municipiului Buzău, care din mai 2017 a început să lucreze efectiv, a fost lansată în urmă cu doi ani.
Constantin Toma a explicat că deși nu are pretenția ca Planul strategic de dezvoltare a municipiului Buzău să fie unul perfect, acesta este perfectibil. Totodată, edilul a adăugat că dezvoltarea unei comunităţi constă în crearea şi îmbunătatirea permanentă a capacităţii de dezvoltare în plan economic, educaţional, social şi cultural. Unul dintre obiectivele economice expuse în acest plan este legat de transformarea unei părţi din aeroportul militar de la Boboc, în aeroport civil cu facilităţi atât pentru transportul de persoane cât și pentru marfă, care odată realizat ar putea deservi toată partea de est a României.
,,Vă pot spune doar că este un proiect realizabil. La nivel de discuții, acestea au fost făcute, deci se poate realiza așa ceva. În etapa urmatoare vom stabili planul detaliat pentru fiecare obiectiv pe care ni l-am propus, cu termene și responsabili, astfel încât pas cu pas orașul nostru să devină cât mai atractiv și mai competitiv”, a mai spus edilul. Printre obiectivele în domeniul economic ce ar putea fi realizate se mai numără:
- îmbunătăţirea permanentă a competitivităţii, inovării și promovării spiritului antreprenorial în municipiul Buzău, cu accent pe industrii inovatoare;
- crearea de incubatoare de afaceri sectoriale;
- dezvoltarea de parcuri industrial;
- realizarea de clustere economice;
- înfiinţarea unei bănci naţionale de resurse genetice vegetale (bancă de gene pentru
- legumicultură, floricultură, plante medicinal şi aromatice);
- realizarea unui lanț de înaltă tehnologie în domeniul horticulturii;
- îmbunătăţirea permanentă a infrastructurii destinate mediului de afaceri;
- reabilitarea infrastructurii în toate zonele economice ale oraşului;
- realizarea centurii de est a oraşului;
Se are în vedere totodată ca Buzăul să devină centrul naţional al economiei circulare.
[bs-quote quote=” Avem deja cel mai mare jucător din România la Buzău – mă refer de ce înseamnă grupul acesta taiwanez -, dar mai sunt și alte firme. Această energie, ca să îi spun așa, putem să o canalizăm astfel încât să o luăm înaintea altora și sp devenim chiar un naţional al economiei circulare. (…) Noi trebuie să reușim să ne diferențiem față de alte orașe, din România sau din altă parte, pentru că și orașele la fel ca și oamenii, ca și firmele sunt în competiție între ele. Noi trebuie să câștigăm această competiție.” style=”default” align=”center” author_name=”Constantin Toma” author_job=”primarul municipiului Buzău” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]