Elevi ai Colegiului Economic, prezenți în Germania, în cadrul unui proiect european privind fenomenul migrației

de Stiri Buzau Media

20 elevi și 8 profesori din 4 țări partenere: România, Spania, Grecia,Portugalia, Germania (țara gazdă fiind reprezentată de un număr de 20 elevi și 6 profesori) au participat în perioada 10-16 februarie, la cea de-a patra activitate de predare, formare și învățare în Braunschweing, Germania. Echipa României a fost alcătuită din: Grama Iosif, Molnar Rennata, Nedelcu Camelia,Toader Sandra, elevi, și profesori Budău Mariuca, Drugă Cristina. Subiectul întâlnirii l-a reprezentat fenomenul migrației și efectele acestuia asupra persoanelor  implícate direct sau indirect. Elevii și profesorii au realizat activități pregătitoare și cercetări în țara de origine. Au avut loc vizite de documentare în instituții și centre ce se ocupă de acest fenomen precum și întâlniri directe cu persoanele ce dețin rolul de emigranți. Elevii Colegiului Economic împreună cu tinerii participanți la acest proiect s-au bucurat de o documentare aprofundată cu privire la modul de manifestare a acestui fenomen încă de la momentul apariției sale în Germania.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul Centrului de Emigranți din Bremerhaven, punctul de plecare al tuturor germanilor ce au migrat la un moment dat din țara lor. Vizita la acest muzeu a ajutat elevii să-și gasească răspunsuri la multe întrebări cu privire la topica proiectului, fiind prezentate ambele situații respectiv momentul plecării și cel al integrării în noua comunitate împreună cu efectele sale. Elevii au reușit să prezinte atât prin imagini cât și prin date precise efectele migrației asupra populației din țările lor prin intermediul: prezentărilor electronice, filmelor realizate de elevi, interviuri cu persoane ce asista la acest fenomen, teatru. O altă activitate a fost dedicată culegerii de informații direct de la tinerii emigranți prin interviuri susținute de elevii participanți  ce au fost grupați  astfel încât fiecare echipă să conțină persoane din fiecare țară.

Persoanele ce au acceptat să ofere lămuriri erau chiar elevi ai școlii din Germania, proveniți din diverse țari, care au expus tóate trăirile lor, motívele migrației, impactul acesteia asupra vieții lor și a familiei, avantajele și dezavantajele. La finalul interviurilor fiecare grupa internațională a realizat o prezentare  inedită a informațiilor obținute precum și a emoțiilor transmise de persoanele intervievate. Expunerea discuțiilor s-a dovedit a fi una atractivă și foarte interesantă pentru ascultători care au adresat multe întrebări celor ce au condus interviurile, dar au făcut și câteva paralele cu propriile cercetări. Întâlnirea s-a încheiat cu un dans al emigranților realizat și prezentat de elevi în cadrul  unei mese tradițională organizată de părinți.