Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, joi, că a trimis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o nouă listă suplimentară de 55 de secţii de votare în străinătate, în contextul alegerilor prezidenţiale. Ca urmare, numărul secţiilor propuse pentru a fi organizate în străinătate a ajuns, până în prezent, la 832.
Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără Spania (143), Italia (142), Germania (79), Marea Britanie (72), Franţa (49), SUA (38), Republica Moldova (36), Olanda (25), Belgia (23), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (17), Grecia (11), Portugalia (9), Elveţia (8). „De asemenea, menţionăm că, pe lângă secţiile de votare organizate, în mod tradiţional, în teatrele de operaţii din Afganistan, va fi organizată, în premieră, o secţie de votare şi în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operaţiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să îşi exercite dreptul de vot”, arată MAE, într-un comunicat de presă.
Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, MAE are atribuţii administrativ-organizatorice în pregătirea şi desfăşurarea procesului de votare în străinătate. Astfel, MAE transmite eşalonat propuneri pentru înfiinţarea secţiilor de votare în străinătate, iar AEP adoptă sau actualizează după caz lista secţiilor de votare din străinătate în termen de 3 zile de la fiecare comunicare. Pe lângă lista transmisă joi, MAE a mai transmis către AEP propuneri de înfiinţare de secţii de votare în străinătate în 3, 10 şi 16 octombrie 2019. Termenul limită prevăzut de lege până la care MAE poate transmite către Autoritatea Electorală Permanentă propuneri de secţii de votare în străinătate este 19 octombrie.