Doi ani de închisoare cu suspendare pentru Viorel Miriţescu, fostul director al Liceului Tehnologic Verneşti este sentința dictată vineri la Tribunalul Buzău în primul dosar al șpăgilor la Bacalaureat. El va trebui să presteze muncă în folosul comunității timp de 120 de zile la Primăria comunei Berca. Miriţescu a fost acuzat că a luat mită de la un fost licean pentru a-l ajuta să obţină diploma de Bac.
În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Marian și Adrian Stoicescu, tată și fiu, acuzaţi că au promis aceluiaşi candidat că pot interveni la anumite persoane din învățământ care-l pot ajuta să promoveze examenul de maturitate. Cei doi au fost condamnaţi la un an și patru luni de închisoare, tot cu suspendare.
Singura care a fost condamnată la închisoare cu executare este Marioara Milea, secretara şefă a liceului Costin Neniţescu din Buzău. În cazul ei, judecătorii au decis o sentință de doi ani şi 4 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, fiind în perioada de probă după o condamnare de patru luni cu suspendare pentru fals material în înscrisuri, sentința fiind rămasă definitivă în 2014 printr-o decizie a Curții de Apel Ploiești. Ea a fost condamnată în data de 26 septembrie 2013, printr-o sentință a Judecătoriei Buzău, după ce ar fi falsificat două certificate de absolvire a unor cursuri postliceale, cu foile matricole aferente.
Sentința de vineri nu este defintivă și poate fi atacată în termen de 10 zile. Viorel Miriţescu, fostul director al Liceului din Verneşti, ajuns în atenţia procurorilor în noiembrie 2014, după ce a cerut mită unui elev pentru a-l ajuta să promoveze bacalaureatul.
Pentru a se asigura că va obţine diploma de bacalaureat,
George Valentin Ghencea, solist de muzică populară și absolvent al Grupului Şcolar „Costin Neniţescu” din municipiul Buzău, a apelat la doi intermediari, care au promis să-i facă legătura cu persoane din învăţământ, care să-i poată aranja examenul.
Astfel, tânărul a ajuns la directorul din Verneşti şi la secretara Grupului Şcolar Neniţescu. Valentin Ghencea a reuşit în cele din urmă să promoveze Bacalaureatul, numai că, după ce s-a văzut cu diploma în mână, şi-ar fi cerut banii daţi şpagă înapoi. A fost refuzat și, astfel, a ales să îl denunţe pe director. A urmat o nouă întâlnire între cei doi, care s-a soldat cu un scandal monstru. A urmat o nouă întâlnire între cei doi, care s-a soldat cu un scandal monstru după ce Ghencea s-a dus burdușit cu microfoane. Mirițescu s-a prins că Ghencea este echipat cu tehnică specială de ascultare și, speriat, inginerul instructor a început să smulgă microfoanele de pe tânărul cântăreț. De teamă, Ghencea s-a ascuns în WC-ul unui service de pe șoseaua de Centură, unde a fost sechestrat până la intervenția organelor abilitate. Totul s-a întâmplat la începutul lunii noiembrie 2014, iar în urma denunțului, Viorel Mirițescu a ajuns în arest, unde nu a zăbovit prea mult, pentru că magistrații Curții de Apel Ploiești au anulat decizia Tribunalului Buzău privind arestarea lui preventivă și au înlocuit măsura cu cea a controlui judiciar. În cele din urmă, fostul director al liceului din Verneşti a fost arestat preventiv. Dascălul a fost lăsat să plece acasă, după ce magistraţii au decis înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar. De acuzaţia de lovire, Miriţescu a scăpat, după ce în timpul procesului cei doi s-au împăcat.
De acuzaţia de lovire, Miriţescu a scăpat, după ce în timpul procesului, cei doi s-au împăcat. „În baza art.396 al.6 C.pr.pen. cu referire la art.16 al.1 lit.g C.pr.pen., încetează procesul penal împotriva inculpatului Miriţescu Viorel pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art.193 al.2 C.pen., întrucât persoana vătămată Ghencea George Valentin şi inculpatul s-au împăcat (…)”, se arată în sentinţă.
Însă, în timpul anchetei derulate în cazul ,,Mirițescu”, procurorii au luat la verificat mai multe lucrări de bacalaureat, stabilind că zeci de teze sunt ca trase la indigo. Anul trecut, după ce, în prealabil, le-au fost perchezi¬ționate casele, șase profesori renumiți în Buzău, corectori și membri ai Centrului de Evaluare Zonală (CEZ) de la Liceul cu Program Sportiv din sesiunea de BAC din toamna lui 2013, au fost ridicați și chestionați, pe bandă rulantă, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, apoi trei dintre ei reținuți pentru 24 de ore. Este vorba despre directorul Colegiului Tehnic, Robert Harabagiu, vicepreședinte Centrului de Evaluare la momentul respectiv, Mirela Carmen Stanciu – profesoară de informatică de la Liceul cu Program Sportiv, Ionelia Lință – profesoară de chimie la ,,Nenițescu”, în timp ce Rozica Constantinescu (președintele CEZ și director adjunct la acel moment la Grup Școlar Nenițescu), Cristina Luminița Drugă, profesoară de matematică la Colegiul ,,BP Hasdeu” și la Colegiul Economic, și Cornelia Anca Harabagiu, profesoară de fizică la ,,Hasdeu” și inspector școlar, au fost puse sub control judiciar de procurori, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. Dosarul se află, în prezent, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.