Zi decisivă pentru primarul Buzăului în dosarul „Gloria”. Constantin Boșcodeală ar putea afla astăzi decizia finală a completului de judecată de la Curtea de Apel Brașov în cazul condamnării la cinci ani de închisoare cu executare dictată pe fond la Judecătoria Brașov în luna februarie 2015.
Iată sentinţa pe scurt dictată de Judecătoria Braşov:
Cu aplicarea art. 5 Cod penal: În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. a Cod procedură penală achită inculpatul BOŞCODEALĂ CONSTANTIN OCTAVIAN, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 248 Cod penal 1969 combinat cu art. 2481 Cod penal 1969, întrucât fapta nu există. În baza art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 35 alin. 1 Cod penal, condamnă inculpatul BOŞCODEALĂ CONSTANTIN OCTAVIAN, cu datele de stare civilă de mai sus la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (6 acte materiale). În baza art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 309 Cod penal, condamnă inculpatul BOŞCODEALĂ CONSTANTIN OCTAVIAN, cu datele de stare civilă de mai sus la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În baza art. 38 alin. 1 Cod penal raportat la art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal contopeşte şi aplică pedeapsa cea mai grea respectiv 4 ani închisoare, la care se adaugă o treime din cealaltă, respectiv 1 an. Inculpatul execută pedeapsa rezultantă a închisorii de 5 ani. În baza art. 65 al. 1 Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 66 al 1 lit. a, b, Cod penal ca pedeapsă accesorie, pe durata executării pedepsei principale conform art. 65 al. 3 Cod penal. În baza art. 67 al. 1, 2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, Cod penal, pe o durată de 5 ani, pedeapsă care se execută, conform art. 68 al. 1 lit. c, Cod penal, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. Ia act că persoana vătămată, Municipiul Buzău, nu s-a constituit parte civilă. Revocă măsura asiguratorie dispusă prin ordonanţa procurorului din 20.03.2012 vizând sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Boşcodeală Constantin Octavian. Ia act că inculpatul a avut apărător ales. În baza art. 274 al. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 5000 lei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.02.2015.
Constantin Boșcodeală a declarat tot timpul că nu este vinovat și a încercat să aducă probe și martori în favoarea sa. Primarul Buzăului a primit o nouă lovitură la unul din ultimele termene în proces când i-a fost refuzată ca probă în apărare o expertiză contabilă extrajudiciară potrivit căreia prejudiciul în acest dosar ar fi fost zero. Boșcodeală a recuzat atunci completul de judecată, însă cererea i-a fost respinsă, astfel că aceleași judecătoare ar putea hotărî astăzi dacă primarul Buzăului merge la închisoare.
În iulie 2013, primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat, printre altele, că ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei Asociaţiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzău
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a lui Boşcodeală pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.
Potrivit procurorilor, în perioada 2002 – 2008, Boşcodeală a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv find societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.
În cursul anului 2008, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău cu titlu de finanţare nerambursabila – din care suma de 279.496,32 lei reprezintă plăţi directe efectuate către Regia Autonomă Municipală (RAM) Buzău (unitate din subordinea Consiliului local Buzău, la care Asociaţia sportivă avea debite restante). De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău (agent economic privat la care primarul era acţionar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociaţia sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susţină activitatea sportivă a societăţii comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către RAM Buzău, în solidar cu Asociaţia sportivă (suma de 279.496,32 lei) – preciza DNA.
În acest mod, susţin anchetatorii, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.
De asemenea, afirma DNA, la 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Buzău, Boşcodeală a acordat direct, în folosinţă gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participaţiune formate din Asociaţia Sportivă „Voinţa Buzău” şi SC Monte Cris SR. Buzău, bugetul local fiind prejudiciat cu 2.675.555,22 lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009.
În plus, mai susţin procurorii, începând din 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, primarul a asigurat nelegal folosinţa gratuită a stadionului de fotbal Asociaţiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzău şi, prin intermediul acesteia, SC Fotbal Club Gloria SA. În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului, potrivit sursei citate.