Constantin Toma: Azi, 27 martie 2022, am fost în Raionul Ialoveni din Basarabia, unde  a fost, pentru o zi, centrul românismului

de Stiri Buzau Media

Cea de-a 104-a aniversare a Unirii României cu Basarabia, s-a sărbătorit într-un mod unic, aici la Ialoveni, unde domnul președinte al Consiliului Raionului, Mihail Silistraru a organizat în mod ireproșabil această zi istorică, a tuturor românilor. Am depus coroane la mormântul regelui Ferdinand, dar și la mormântul închinat ostașilor români, care s-au jertfit pentru eliberarea Basarabiei.

În cuvântul meu, din cadrul conferinței, am evidențiat locul lui Alexandru Marghiloman în Unirea cu Basarabia, dar și ce face și ceea ce a făcut Buzăul pentru românii de peste Prut. Un fapt interesant, Ion Inculeț, Președintele Sfatului Țării, care a decis Unirea cu România, s-a născut la Ialoveni, în comuna Răzeni și a lucrat îndeaproape cu Alexandru Marghiloman pentru desăvârșirea marelui eveniment.

La acest eveniment din Republica Moldova au participat parlamentari, dar și primari și președinți de județe și raioane din România și Moldova. 27 martie 2022 a însemnat și deschiderea oficială a Centrului Expozițional ,,Petru Costin”, la Ialoveni, un centru unicat la nivel mondial, unde domnul Petru Costin ,,omul muzeu” a deschis 25 de expoziții unicat, de la expunerea de steaguri și icoane vechi, dar și un muzeu al comunismului sovietic.
Războiul din Ucraina trebuie să ne determine pe toți românii să fim uniți și să acționăm că un singur neam.
Trăiască România Mare!