Festivalul de teatru bilingv Eugen Ionescu, ediția a VIII-a, a avut loc, în perioada 19-20 noiembrie 2016, la Sala mare a Consiliului Județean Buzău, fiind organizat de Colegiul Național Mihai Eminescu, Buzău și Centrul Cultural Francofon Buzău.
Partenerii acestui proiect au fost: Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău, Centrul Județean de Cultură și Arta Buzău, Institutul Francez din București, Delegația Valonia—Bruxelles, Liceul de Arte Margareta Sterian Buzău, Liceul Tehnologic Costin Nenițescu, Cofetăria Briana.
La cele două secțiuni ale concursului au participat 29 de trupe de teatru școlar din Buzău, Focșani, Pitești, Vaslui, Alexandria, Craiova, Piatra-Neamt, Mediaș, Dorohoi, Botoșani, Brăila, Zimnicea și Slobozia. Talentele tinerilor actori au fost puse în evidență și de un repertoriu divers al pieselor prezentate, de la traduceri în limba franceză ale unor celebre creații din literatura română, până la cele mai noi creații dramatice semnate de dramaturgi contemporani. Profesorii coordonatori, în calitate de regizori, au propus adaptări ingenioase și viziuni interesante ale unor celebre texte dramatice.
Performanțele elevilor și profesorilor din concurs au fost recompensate de organizatori prin diplomele și premiile acordate, remarcându-se, pentru marele premiu, al secțiunii în limba romana, trupă de teatru Haris, de la Seminarul Teologic Liceal’ SF. IOAN IACOB’ Dorohoi, BOTOȘANI, iar pentru secțiunea în limba franceză, trupa Francfort de la Colegiul Național Mihail Viteazul din Slobozia. În timp ce trupa elevilor seminariști din Dorohoi a prezentat o adaptare după Amintiri din copilărie, de Ion Creanga, tinerii actori de la CN Mihai Viteazul din Slobozia au adus, printre spectatori, Migraaantii, ultima piesă publicată sub semnătură celui mai jucat dramaturg roman contemporan, Matei Visniec.
În cadrul festivalului, s-a desfășurat și un atelier de formare, coordonat de prof. Pleșea Maria, inspector școlar la ISJ Buzău, la care au participat 21 de profesori de limba franceză din județul Buzău. Această activitate a fost o diseminare a stagiului de formare organizat de OIF, la Sofia, în perioada 7-11 noiembrie 2016, și a vizat prezentarea unor tehnici teatrale pentru componenta ludică a activităților de învățare, cât și pentru pregătirea unui spectacol de teatru în limba franceză.