Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmlat pe 11 aprilie

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…
? Pe 11 aprilie 1834 ??? ??????????̆, ?? ???̦?, „??????? ?????????̆” ??? „???????? ??̆???????? ?????????” ?? ???????? ??????, ?????? ????????? ??????? ?̂? ????? ????̂??̆. În acest spectacol, are loc debutul actoricesc al lui Matei Millo.
? Pe 11 aprilie 1858 se năștea, în București, ????? ?̦????̆????? ??????????? (d. 1918). El a fost atât un mare avocat, cât şi ministru al lucrărilor publice extrem de competent şi productiv. În conştiinţa publică din România, Barbu Ştefănescu Delavrancea este cunoscut ca unul dintre clasicii literaturii române, mai ales prin lucrările „Apus de Soare“ sau „Hagi Tudose“. Delavrancea a fost, pe lângă un mare literat şi un orator de excepţie, jurist şi om politic, fiind şi primar al Capitalei, dar şi ministru în două rânduri: odată al Lucrărilor Publice şi apoi al Industriei şi Comerţului. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti şi, după absolvire, sprijinit de fratele său, obţine o bursă la Paris. Ca avocat a pledat în procese care i-au adus celebritatea: de exemplu, apărător al lui Caragiale împotriva calomniatorului Caion. Pe lângă volumele marelui scriitor, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți monografia „Delavrancea”, de Al. Sandulescu.
? Pe 11 aprilie 1871 se năștea pictorul ??????? ??????? (d. 1956). A avut ascendenţă nobilă, provenind dintr-o familie veche de boieri din Moldova. S-a manifestat toată viaţa ca un aristocrat, refugiindu-se în artă, pe care o considera o necesitate, şi nicidecum o îndemânare. Pallady a studiat până în 1889 ingineria la Politehnica din Dresda, luând în acelaşi timp lecţii de desen şi pictură cu Erwin Oehme, care, recunoscându-i înzestrarea artistică, l-a sfătuit să plece la Paris. În capitala Franţei a lucrat în atelierul lui Jean Arman şi s-a înscris la Académie des Beaux-Arts. În 1904 a revenit în ţară şi a expus la Ateneul Român şi la Saloanele Oficiale, menţinând însă legatura cu Parisul, mai ales cu  Henri Matisse, cu care era bun prieten. Mai multe despre marele pictor român găsiți în monografiile din colecțiile bibliotecii noastre, scrise de Mihai Ispir, Anatol Mândrescu, Raoul Şorban, Adina Nanu.
? Pe 11 aprilie 1944 murea ??? ????????? (n. 1881), unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai simbolismului românesc. Poetul a încetat din viață, la Bucureşti, în timpul bombardamentelor americane, în urma unui colaps cardiovascular. În tinerețe, plecase la Paris să studieze Dreptul, dar i-a cunoscut acolo pe câțiva dintre poeții simboliști francezi și s-a întors în România…poet. Admirat de Caragiale, autorul „Romanțelor pentru mai târziu” a fost cel mai de succes poet român al vremii lui; un succes enervant pentru mulți. Pe lângă volumele semnate de Ion Minulescu, în colecțiile bibliotecii noastre se află mai multe monografii dedicate acestuia: „Amintiri despre Ion Minulescu”, de Mioara Minulescu; „Despre Ion Minulescu”, de Claudia Millian; „Ion Minulescu” (studiu monografic), de Nina Apetroaie.
? Pe 11 aprilie 1963 se înfiinţa, la Bucureşti, ????? ?? ??????̆ „????????”, fondat de cel care avea să îi fie și dirijor, Marin Constantin. Cu un repertoriu renascentist, gregorian şi baroc, precum şi din muzica tradiţională şi contemporană românească şi peste 4.000 de concerte de mare succes în ţară şi străinătate, ansamblul a susţinut primul recital la 7 iulie 1963. Alături de înregistrări audio cu renumitul cor, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Constelaţia Madrigal. Marin Constantin în dialog cu Iosif Sava”.