??̆ ?? ??????? ??…
Pe 15 martie 44 î.Hr. ??? ???????? ?̂???̆????? ????? ?????? ?????. În acea zi a avut loc loc şedinţa Senatului, în cadrul căreia urma ca Iulius Cezar să fie proclamat rege al tuturor pământurilor din străinătate şi să i se permită să poarte coroană regală dincolo de hotarele Italiei. Ceea nu știa Cezar era că mai bine de 60 de uneltitori îl așteptau acolo, cu pumnalele ascunse sub robe. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți romanul biografic „Cezar”, de Alexandre Dumas.
Pe 15 martie 1876, la București, ??? ????̆??? ?̂???̂??? ????̆? ?? ???????? „??????”, organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici și I.L. Caragiale.
Pe 15 martie 1892 ??? ?????????̆ ????? ?????̆ ???????̆ ???? ? ?????̦????? ????????̆. Aceasta a fost inventată în 1891 de Jesse W. Reno și a funcționat la Galeria Old Iron din Coney Island, New York. Această invenţie a fost denumită „lift înclinat”, o scară rulantă anterioară acesteia, numită „scară rotativă”, fiind inventată de Nathan Ames, şi patentată la 9 martie 1859, fără a fi însă niciodată construită.
Pe 15 martie 1915 avea loc la Bucureşti ????? ?????̧?? ? „????????? ? ??-? ?̂? ?? ?????” ?? ?????? ??????, compozitorul aflându-se la pupitrul dirijoral al Orchestrei Ministerului Instrucţiunii Publice, în sala Ateneului Român. Lucrarea a fost începută în localitatea Cracalia la data de 4 septembrie 1912 şi finalizată la Bucureşti pe 18 noiembrie 1914. Compozitorul i-a dedicat-o lui Edouard Colonne, care murise în anul 1910.
Pe 15 martie 1940 înceta din viaţă filosoful şi publicistul ??? ??????? (n. 1890), profesorul generației de aur interbelice a literaturii și gândirii românești, din care au făcut parte mari gânditori precum Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Constantin Noica, Petre Țuțea sau Emil Cioran. Supranumit „profesorul care a vrăjit o generație”, Nae Ionescu a fost unul dintre cei mai temuți publiciști ai perioadei interbelice și ideolog al Mișcării Legionare. Opera i-a fost interzisă după moartea sa de către regimul comunist. El a rămas însă în conştiinţa contemporanilor şi a discipolilor săi, care i-au publicat postum opera. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu”, de Tatiana Niculescu, alături de mai multe volume semnate de Nae Ionescu: „Curs de metafizică”; „Roza vânturilor”; „Între ziaristică și filosofie: texte publicate în ziarul Cuvântul” etc.
Pe 15 martie 2021 ???????????? „????????”, ??????? ?? ????????? ?????, ??????? ?????? ???? ????̂???? ??????????? ?? ???????? ?????.