Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 17 februarie

de Stiri Buzau Media

Pe 17 februarie 1600 era ars pe rug, din ordinul Inchiziției, teologul şi filosoful ???????? ????? (n. 1548). Deşi a fost călugăr pentru o vreme, unele dintre ideile sale au fost considerate eretice. A fost condamnat de Inchiziţie pentru concepţia sa panteistă şi pentru convingerile că lumea este infinită. Panteismul susţine că Dumnezeu este prezent în tot, identificându-se cu materia şi universul, cu propriile sale creaţii, fiind schimbător şi imperfect. De asemenea, Biserica Catolică l-a persecutat pentru teoriile pe care a îndrăznit să le promoveze, cum ar fi că aceea că Pământul este rotund, că se învârte în jurul Soarelui, iar Universul este mai mare decât sistemul nostru solar şi conţine un număr infinit de lumi populate de fiinţe inteligente. La patru sute de ani după executarea sa, Biserica Catolică, prin glasul papei Ioan Paul al II-lea, şi-a exprimat „profunda durere” pentru eroarea comisă prin condamnarea sa la moarte. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumul „Opere italiene”, de Giordano Bruno și mai multe cărți dedicate vieții acestuia: „Giordano Bruno – viaţa şi opera”, de Titus Raveica; „Înfruntând Inchiziţia: procesul şi sfârşitul lui Giordano Bruno”, de Michael White; „Socrate. Bruno. Galilei în faţa justiţiei – cu un interludiu despre Inchiziţie”, de Doru Cosma.

Pe 17 februarie 1673 înceta din viață ??????? (???? ???????? ????????), scriitor francez de teatru, director și actor, unul dintre maeștrii satirei comice, un nume cu rezonanţă universală, dramaturgul francez cel mai cunoscut în străinătate. Molière a trăit într-o epocă plină de canoane, iar piesele sale au încălcat multe reguli şi interdicţii, autorul mizând pe complicitatea spectatorilor care nu vor fi rezistat ispitei de a intra în joc şi de a râde împreună de paradoxala alcătuire a naturii noastre umane. Molière a reuşit un lucru cu adevărat excepţional: indiferent de timpul şi spaţiul în care este jucată, dramaturgia sa are mereu forţa de a stârni râsul, iar regizorului îi rămâne să urmeze îndemnul marelui dramaturg, acela de a răscoli în toate zonele în care se cuibăresc făţărnicia, viciile ori prostia. Moliere s-a prăbuşit pe scenă, în timp ce juca în propria sa piesă, „Bolnavul închipuit”. A fost dus acasă la el, unde a murit după puţine ore. Avea numai 51 de ani. N-a avut şansa împărtăşaniei creştine, fiindcă doi preoţi au refuzat, iar un al  treilea a ajuns prea târziu. La vremea aceea, actorilor nu li se permitea să fie îngropaţi în cimitire, considerate spaţii sacre. Văduva lui, Armande, l-a rugat pe Regele Soare (Ludovic al XIV-lea) să-i permită, totuşi, să-l îngroape noaptea cu funeralii normale. În 1792, rămășițele sale au fost aduse la Muzeul  Monumentelor Franceze și, în 1817, transferate la Cimitirul Le Père Lachaise, Paris, în apropiere de cele ale lui La Fontaine. Mai multe despre marele dramaturg, în volumele din colecție bibliotecii noastre: „Dosarul Molière”, de Léon Thoorens; „Viaţa domnului Molière”, de Mihail Bulgakov etc.

Pe 17 februarie 1904 avea loc ???????? ????????̆ ?? ????? ??? ?????? ? ?????? „?????? ?????????”, ?? ??????? ???????.  Libretul, scris de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica, era inspirat dintr-un roman al scriitorului american John Luther Long.

Tot pe 17 februarie, dar în 1909, murea liderul apaș ????????, cel care a condus defensiva împotriva armatelor americane, și care prin faptele sale de bravură sub semnul istoriei şi al legendei, a devenit un simbol universal. S-a remarcat în luptele care au durat câteva decenii împotriva Mexicului și împotriva Statelor Unite și a expansiunii acestor state în zonele locuite de apași. Geronimo s-a retras într-o peșteră și nu a putut fi găsit. Mai multe trupe americane au fost mobilizate în căutarea sa. S-a predat abia în 1886, fiind tratat ca un prizonier de război, nu ca un infractor. A încetat din viață la 79 de ani, când ajunsese o celebritate. Memoriile sale au fost apreciate de public, iar istoria vieții sale a constituit subiectul a numeroase ecranizări. Despre Geronimo puteți afla mai multe citind volumele „Geronimo l’apache”, de Jean Giraud, și „Geronimo”, de Thomas Mayne-Reid, aflate în colecțiile bibliotecii noastre.

Pe 17 februarie 1917 se năștea la București cântăreața de muzică populară și romanțe ????? ???? (d. 1990). „Regina romanţelor româneşti” a trăit în lumina reflectoarelor vreme de peste trei decenii. S-a apropiat de muzică de mică, fiind crescută într-un mediu ce avea legătură cu soliștii, familia ei deținând taverna „La ieftinirea traiului”, unde cântau permanent lăutari. Ioana Radu a fost sora celebrei Mia Braia, cele două neînțelegându-se niciodată (au fost împăcate de Nicolae Ceaușescu). Din cauza situaţiei materiale precare, Ioana Radu a fost nevoită să se mărite la vârsta adolescenţei. S-a măritat cu un profesor de muzică din Târgiu Jiu, compozitorul Romeo Rădescu. L-a părăsit la scurt timp după căsătorie, preferând să plece la Bucureşti pentru a-şi încerca norocul în muzică. Legat de viața personală, artista a avut pasiuni puțin mai deosebite, iubind viteza (a fost a doua femeie motociclist din România) și fotbalul (fiind fană a echipei Rapid). Îi plăceau cafeaua tare și țigările. „?????? ????, ??????̧? ???? ???̧????? ?? ? ??! ?? ?????-?, ?? ??̂????-?, ?? ??????-? ?̧? ?? ???????-?”, mărturisea artista într-un interviu. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți CD-ul cu piese de colecție din repertoriul marei artiste și volumul „Romanţa unei vieţi: Ioana Radu”, de Harry Negrin.

Astăzi, fostul fostul antenor de gimnastică ???????? ????? împlinește 71 de ani. Născut pe 17 februarie 1951 la Ploiești, Bellu ???? ?????? ?̂? ?????? ???????????? ????? „??? ??? ?? ?????? ???????? ??? ????”, cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur şi un total de 279 (din care 106 de aur) la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice. A condus lotul de gimnastică al României la câştigarea a cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice pe echipe, precum şi la cucerirea a numeroase titluri individuale. În anul 1981 a fost solicitat să lucreze la Deva, alături de Martha şi Bela Karoly, ca antrenor la lotul olimpic feminin de gimnastică, apoi, după ce Bela și Martha Karoly au cerut azil politic în SUA, a devenit antrenor la centrul de pregătire a lotului de gimnastică feminină a României. La 30 mai 2009 Octavian Bellu a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame. ???? ??̆??̆????? ?? ????????? ??????? ??????, cea alături de care a pregătit Lotului Olimpic feminin de gimnastică al României în perioada 1992-2005.

Tot astăzi marele baschetbalist ??????? ?????? împlinește 59 de ani. Născut pe 17 februarie 1963, la New York, Jordan este considerat cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor, mândrindu-se cu un palmares constând în: 6 inele de Campion al NBA, tot de 6 ori a fost desemnat cel mai bun jucător al finalei NBA (un record al competiției), 5 titluri de cel mai bun jucător al sezonului, 2 medalii de aur olimpice, 14 prezențe în All-Star Game și titlul de debutantul anului în 1984. Omul care în liceu a fost dat afară din echipa de baschet pentru că era prea scund, a ajuns un idol pentru o lume întreagă, apărând de 49 de ori pe copertarevistei Sports Illustrated (un record). Pentru detenta sa, a fost supranumit „Air Jordan”. În cinstea lui, NBA a retras definitiv tricoul cu numărul 23.

În colecțiile bibliotecii noastre se găsește volumul „Michael Jordan: viaţa”, de Roland Lazenby.

Pe 17 februarie 1993, ???????? ????̂??̆  ????̆?? ????????? ?? ???????? ?? „?̂” ?̂? ?????????? ????̂?????? ?̦? ? ?????? „???? ??” ?̂? ??? „??̂??” (revenindu-se, astfel, la unele reguli ortografice în vigoare înainte de 1948).