Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău: S-a întâmplat pe 19 ianuarie

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…
⚛️ Pe 19 ianuarie 1736 se năștea în Greenock, Scoţia, fizicianul ????? ???? (d. 1819), inventatorul mașinii cu aburi. Cel ce avea să devină unul dintre marii inventatori ai lumii, s-a născut în familia unui tâmplar şi nu a avut bani să studieze, iar mai târziu, din modestie, a refuzat titlul de nobil. James Watt, împreună cu un industriaș britanic, Matthew Boulton, reușesc să creeze o întreprindere de fabricare a ceea ce se numea „mașina cu abur a lui Watt, îmbunătățită” (1774). Tot aici va realiza, împreună cu un alt inventator scoțian, William Murdoch, un angrenaj de „convertire a mișcării verticale în mișcare de rotație” (1781). Ulterior, a mai realizat o mașină cu „dublă acțiune” (1782). Watt este cel care a introdus unitatea de măsură denumită cal-putere. De numele său este legată, de asemenea, denumirea watt-ului ca unitate de măsură a puterii mecanice.
✒ În urmă cu 213 ani, pe 19 ianuarie 1809, se năștea la Boston, într-o familie de actori, scriitorul ????? ????? ??? (d. 1849), considerat un maestru al macabrului. A adus o contribuţie decisivă genurilor horror şi SF, fiind considerat în general de critici părintele povestirii polițiste moderne, și în aceeaşi măsură apreciat pentru poeziile sale deosebite. Autorul de povestiri fantastice cu gust bizar a dus o viaţă de boem şi a sfârşit tragic în mizerie şi alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenţei sale s-au născut multe din creaţiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci.
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe volume ale celebrului scriitor, precum „Scarabeul de aur”, „Povestiri”, „Dubla crimă din Strada Morgue”, „Aventurile lui Arthur Gordon Pym” etc. , alături de monografia „Edgar Allan Poe”, de Vincent Buranelli și  audiobook-ul „Prăbuşirea casei Usher”.
? Se împlinesc 139 de ani (19 ianuarie 1883) de când ?????? ?????? ?? ???????? ???????? ?? ???? ???????, ????????? ?? ???????????? ???????? ?????? ??????, ??? ??? ?̂? ?????̧???? la Roselle, New Jersey.
? Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 1943, se năştea cântăreaţa americană ????? ?????? (d. 1970). Legendă a muzicii rock americane, unul dintre cele trei superstaruri ale generaţiei „flower power” alături de Jimi Hendrix şi Jim Morrison, Joplin a fost inclusă în 1995 în Rock and Roll Hall of Fame, iar în 2008 a ocupat locul 28 dintre cei mai buni 100 de cântăreţi ai tuturor timpurilor.
?? În urmă cu 44 de ani, pe 19 ianuarie 1978, ??????? ?????????? ???????̦?̆ (??????) ???????? ?̂? ???????? ??̆??̆???̦?? ??????? ?? ??? ????? Producția va continua în America Latină până în 2003. Mașina a fost produsă de Volkswagen din anul 1938. La acea vreme fabrica era condusă de Ferdinand Porsche, cel care avea susținerea necondiționată a lui Hitler. După ce a devenit cancelar, Hitler a vrut ca economia Germaniei să producă o „maşină a poporului”. Astfel, în 1937, un Volkswagen  Beetle putea fi achiziționat în schimbul sumei de doar 900 de mărci (400 de dolari), mai puțin decât costa o motocicletă.

?? Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în 2015, înceta din viaţă inventatorul ?????? ?????̆ (n. 1933) A realizat peste 130 de invenţii, dintre care 72 sunt prototipuri de automobile cu un consum redus de combustibil, 7 aparate de zbor şi 15 motoare neconvenţionale. „Rucsacul zburător”, cea mai importantă dintre invenţiile sale, realizat în 1956, a fost brevetat câţiva ani mai târziu, de către americani, fiind folosit de cosmonauţii de la NASA în călătoriile spaţiale. A conceput şi cea mai mică maşină din lume (Soleta), care are un consum redus de benzină (0,5l/100km), motorul rotativ cu jet periferic, cutia neagră care reduce parţial gravitaţia corpurilor, fotoliul zburător, aerodina cu decolare şi aterizare verticală, elicopterul portativ, automobilul electric Oblio, motoreta electrică Oroles, triciclul Troty – soluţia autorului la problemele de trafic urban, precum şi alte vechicule nepoluante.