??̆ ?? ??????? ??…
Pe 23 februarie 1455 ???̧?? ?? ??? ????? ????? ????? ??? ?????? ???????̆ ?̂? ????̆, „?????? ??? ?????????”. ????, ????????̆, ????? ????? ???????????̆ ????̆????̆ ?? ????????? ??????. Cu toate că acesta a reprezentat un moment marcant în evoluţia tehnologică a lumii, Johann Gutenberg nu a obţinut profituri substanţiale din invenţia sa. Ca o curiozitate, doar 49 de copii din cele aproximativ 180 mai există în prezent răspândite prin biblioteci, colecţiile muzeelor sau în arhivele marilor universităţi ale lumii, unele fiind complete, altele constând doar într-un singur volum, sau chiar câteva pagini.
Pe 23 februarie 1821 înceta din viață poetul englez ???? ????? (n. 1795), unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley. Neapreciat de majoritatea contemporanilor și aproape necunoscut în timpul vieții, Keats a fost recunoscut la o jumătate de secol după moarte ca unul dintre cei mai mari poeți ai Angliei, ca un remarcabil maestru al liricii, ca un poet-pictor care a reprodus lumea în forme plastice. Principalul motiv al morții sale a fost tuberculoza, însă el a fost afectat și de o depresie adâncă în urma criticilor aduse poeziilor pe care le publicase. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți poemele lui John Keats, în română și în engleză, cât și volumul cu scrisori ale poetului.
Pe 23 februarie 1893 ??? ???????? ??????? ??????, o descoperire a inginerului german Rudolf Diesel. Intenția acestuia a fost de a înlocui motorul cu abur ca sursă primară de energie pentru industrie.
În urmă cu 93 de ani, pe 23 februarie 1929, ???? ??? ????? ????̧?? ? ??????????? ???? ????̂???. Pe 3 martie 1929, Magda Demetrescu, o orfană în vârstă de 17 ani, câştiga concursul, unul foarte strict de altfel, bazat pe o mulţime de criterii. Participantele trebuia să aibă între 16 şi 25 de ani, să nu fie măritate şi să aibă o moralitate desăvârşită. Concursul era cât se poate de serios, iar participarea era privită drept o datorie patriotică. Şi juriul era unul impresionant, format din ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Al. Tzigara Samurcaş, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, Liviu Rebreanu, sculptorul Karl Storck, directorul Muzeului Kalinderu, Ioan Steriade şi Nicolae Batzaria, ministru şi prozator. Organizată de publicaţia „Realitatea Ilustrată”, competiţia a stârnit interesul a sute de românce, câştigătoarea participând la Miss Univers, în oraşul american Galveston, în iunie 1929, unde s-a clasat pe locul 6.
Tot pe 23 februarie, dar în 1965, înceta din viață, în urma unui infarct, actorul de comedie ???? ?????? (n. 1890), pe numele său real Arthur Stanley Jefferson, partenerul lui Oliver Hardy, cu care a format duo-ul de mare succes Stan şi Bran. Stan suferise un accident vascular cerebral cu un deceniu în urmă, care l-a afectat mult fizic, lăsându-l cu urmări evidente. Actorul era deja diabetic. Pe 23 februarie, aflat în spital, cu ultimele puteri, cu numai câteva ore înainte de-a se prăpădi, i-a spus asistentei lui că vrea să meargă la schi. I-a mărturisit acesteia că el nu schia în mod normal, însă asta era dorinţa lui din acel moment. Moartea lui Stan a venit la 8 ani distanță de cea a partenerului său de scenă Bran. „Mă simt pierdut fără el, după 30 de ani ciudați, de strânsă prietenie şi asociere fericită”, declara atunci Stan, care din acel moment a refuzat să mai joace. Pe lângă multe filme cu celebrul cuplu comic, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele „Stan și Bran – o biografie afectivă a lui Stan Laurel și Oliver Hardy”, de Jon Mccabe și „O vieţuire cu Stan şi Bran”, de Radu Cosaşu.