??̆ ?? ??????? ??…
Pe 24 februarie 1463 se năștea ???????? ???? ????? ????????? (d. 1494), filosof şi învăţat umanist italian din perioada Renaşterii. Influențat de teoriile lui Platon și Aristotel, a promovat propria sa filosofie: o filosofie scolastică bazată pe doctrinele cabalistice ale evreilor. A devenit faimos când, la vârsta de 23 de ani, şi-a publicat cele 900 de teze asupra tuturor temelor filosofice şi teologice posibile din acel timp, adunate sub titlul „Conclusiones philosophicae, cabalisticae et theologicae”. Introducerea acestei lucrări, „Oratio de dignitate hominis” a fost considerată a fi „manifestul Renaşterii”. La dezbaterea acestor teze ar fi vrut să invite la Roma pe toţi învăţaţii Europei. Papa Inocenţiu al VIII-lea a declarat însă 13 din aceste 900 de teze drept eretice şi întâlnirea programată a fost interzisă. Imediat ce a ajuns la Florenţa în 1486, filozoful a devenit un favorit al lui Lorenzo de Medici, care a fost fermecat de Mirandola, numindu-l filosoful curții. Pico era faimos pentru memoria sa incredibilă, precum şi pentru faptul că vorbea fluent greacă, ebraică, aramaică şi arabă. Îmbolnăvirea şi moartea subită a lui Giovanni Pico della Mirandola au ridicat semne de întrebare încă din 1494, când s-a stins la doar 31 de ani. În urmă cu câțiva ani, cercetătorii au constatat că moartea lui ar fi fost provocată de otrăvirea cu arsenic și mercur. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumul „Raţionamente sau 900 de teze propuse spre a fi dezbătute în public, la Roma, în anul 1486, dar neacceptate: despre demnitatea omului”, de Giovanni Pico della Mirandola.
Pe 24 februarie 1870 ??????????? ????????̆ ? ??????̆???? ????????, ???? ?-?? ??̆??? ?????? ???? ?? ??? (?? ???) ?̧? ?? ?????? (? ???) cu efigia domnitorul Carol I. Monetăria a funcţionat până în 1890 şi a fost reînfiinţată în 1935.
Pe 24 februarie 1929 se năștea la Ocna Șugatag, Maramureș, actriţa ????? ????? (d. 2009). Tatăl ei era directorul salinelor din localitate, iar mama fusese balerină cu studii la Viena. Prima ei mare dragoste a fost dansul și a vrut să urmeze profesia mamei. A fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că are o afecțiune cardiacă, fapt care a făcut-o să renunțe la ideea unei cariere în dans. A absolvit Insititutul de Teatru din București în 1950, iar din anul 1952 și până la pensionare a fost actriță la Teatrul Nottara. A debutat în cinematografie în anul 1953 cu filmul „Nepoții gornistului” în regia lui Dinu Negreanu, fiind cunoscută în special pentru rolurile Anița din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar și pentru rolul de compoziție din „Domnișoara Aurica”, pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. La Nottara, spectatorii au putut s-o admire în roluri memorabile, precum cel al Cleopatrei din piesa „Antoniu și Cleopatra”, de Shakespeare. A fost un om erudit, vorbind mai multe limbi străine, cum ar fi spaniola, italiana, franceza, engleza, maghiara, germana, greaca, japoneza. A fost căsătorită cu actorul Constantin Codrescu și cu scriitorul Eugen Barbu. Mai multe despre cunoscuta actriță puteți găsi în romanul cu caracter autobiografic „Ianus”, de Eugen Barbu. De asemenea, la secția Multimedia se află mai multe filme cu Marga Barbu.
Pe 24 februarie 1960 ?̂?????? ???????? ???????? ?? ??????? ????????, „?????? ?????̆ ?? ???????? ?????? ??????? ???????”, ???? ???????????? ??????̦? ??̆ ?? ????? ?̦? ??̆???̂???? ??????? ??? ?????? ??????. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.
Pe 24 februarie 1981, ??????? ?????????? ?????̦? ??????? ?????̦???? ?? ????? ?? ???? ????? ???????.
Data de 24 februarie este dedicată „????????????”, ??? ?? ???????̧?? ?̂? ??????? ????????̆ ?????????̆, ?????? ?? ????????? ?̧? ?? ????? ????????̧??. Sărbătoarea cu origini arhaice este numită şi „Ziua îndrăgostiţilor”, „Cap de primăvară” sau „Logodnicul păsărilor”. De altfel, luna februarie era considerată lună de primăvară, iar ziua de 24 reprezenta începutul anului agricol. Este momentul în care natura se trezeşte, păsările îşi caută cuiburi, iar oamenii, în special tinerii, intră şi ei în rezonanţă cu ea. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Dragobetele în zona Buzăului”, de Raul Gâlmeanu și Adrian Petre.