??̆ ?? ??????? ??…
Pe 28 martie 1791 ??? ?????? ????̦?? ??? ????? ??? ?????̂? ??????? ??????? ?? ????̂????? ??? ???????????? – „??????? ???????? ??????????”. Redactat de Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Ioan Piuariu-Molnar ş.a., memoriul naţiunii române din Transilvania este cel mai important act politic al românilor transilvăneni din secolul al XVIII-lea, care formula sintetic revendicările poporului român. Primul Supplex a fost trimis în martie 1791 de Ignatie Darabant, episcop greco-catolic de Oradea, Consiliului de Stat din Viena. Cel de al doilea Supplex, o versiune mult lărgită și argumentată a primului, a fost înaintat Curții din Viena pe 30 martie 1792 de către Ioan Bob, episcopul greco-catolic de Blaj, și de Gherasim Adamovici, episcopul ortodox al Transilvaniei.
Pe 28 martie 1888 se năștea la Pitești dramaturgul român ????????? ?????̦???? (d. 1961). Este cunoscut publicului românesc mai ales prin piesa „Gaiţele“, ce face parte din aşa-numita „Trilogie burgheză“, în care se mai înscriu şi „Marcel şi Marcel“ şi „Florentina“. După absolvirea Universității din București, Kirițescu a obținut un post de inspector pe lângă Teatrul Național din București. Debutul său în dramaturgie s-a produs rapid, când autorul avea numai 22 de ani, cu piesa „Învinșii”. În 1956 apare prima culegere de piese a autorului, încununată cu Premiul „I. L. Caragiale” al Academiei. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți, pe lângă piesele din „Trilogie burgheză“, și alte volume ale lui Kirițescu: „Nunta din Perugia”, „Ruxanda şi Timotei” etc.
Pe 28 martie 1915 la Ateneu ???? ??? ????? ?????̦?? ? ????????? ? ??-? ?? ?????? ??????, ????????̆ ?? ??????????.
Pe 28 martie 1923 ?????? ????????? ? ???????? ?????????̦?? ????̂???? ????, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, ??? ?????? ???? ??? ???????? ?̦? ??????????? ?????????̦?? ??? ?????? ?????? ????. Constituţia era o actualizare a celei din 1866, din care modifica total sau parţial 20 de articole, introducea alte 7 articole noi şi reformula sau completa 25 de articole. Aceasta prevedea un parlament bicameral, din care Camera Deputaţilor se alegea prin vot universal, iar Senatul era compus din membri aleşi din diferite grupări (Camera de Comerţ, cadre didactice etc.) şi din senatori de drept.
Pe 28 martie 1936 se năștea la Arequipa, Peru, scriitorul ????? ?????? ?????, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2010. Este continuatorul marii serii de scriitori sud-americani care au propus realismul magic. A copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui murise şi că fusese un erou. În realitate, tatăl, la cinci luni după căsătorie, îşi părăsise soţia însărcinată. În 1955 s-a căsătorit cu o mătuşă, provocând un mare scandal în familie. A divorţat în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să ia de soţie o verişoară. Inspirat de experienţa primei căsnicii, a scris „Mătuşa Julia şi condeierul“ (1977), unul dintre cele mai savuroase romane din literatura sud-americană. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, a luat distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar l-a acuzat pe Gabriel García Márquez, odinioară prieten, de servilism. La biblioteca noastră găsiți cărțile marelui scriitor în „Colecția Mario Vargas Llosa”, editată de Humanitas.
Pe 28 martie 1941 se sinucidea scriitoarea britanică ???????? ????? (n. 1882). Una dintre cele mai mari autoare din întreaga istorie a literaturii lumii, floarea moderniştilor englezi, Woolf nu a suportat succesul şi, la 59 de ani, a ales un sfârşit radical: suicidul prin înec, după ce şi-a îndesat buzunarele cu pietre. Toată povestea a fost relatată pe larg în filmul de mare succes „Orele“ / „The Hours“ (2002), regizat de britanicul Stephen Daldry după un roman scris de Michael Cunningham (cu Nicole Kidman în rolul Virginiei Woolf). În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe volume ale Virginiei Woolf: „Camera lui Jacob”, „Anii”, „Spre far”, „Schițe”, „O cameră separată”, „Doamna Dalloway” etc.
Tot pe 28 martie, dar în 1994, înceta din viață la Paris, în urma unui stop cardiac, dramaturgul, eseistul și poetul român ????? ??????? (n. 1909). Membru al Academiei Franceze, este considerat a fi cel mai mare dramaturg postbelic și pionier al literaturii şi teatrului absurdului. Este înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse. La 28 de ani de la moartea sa, Eugen Ionescu este unul din cei mai îndrăgiţi dramaturgi, ale cărui piese se joacă şi astăzi în întreaga lume. Pe lângă volumele semnate de marele dramaturg, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți cărțile: „Tânărul Eugen Ionescu”, de Eugen Simion; „Întrevederi cu Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Ştefan Lupaşcu şi Grigore Cugler”, de Monica Lovinescu; „Eugène Ionesco (Eugen Ionescu) pe scenă, în România”, de Florica Ichim.
Pe 28 martie 1995 ??? ??????, ??????-? ????̆??̂?? ? ??????????? ?????̦??? ????̆?, ??????? „?????? ???????”. Inițiativa i-a aparținut dramaturgului, actorului și regizorului buzoian Paul Ioachim, care a devenit și primul director al instituției. Inaugurarea teatrului urma să aibă loc un an mai târziu, cu piesa „Omul cu mârțoaga”. Este primul teatru de proiecte din România, ceea ce înseamnă că doar personalul administrativ și tehnic este angajat, în timp ce artiștii sunt contractați pe bază de proiect.