Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 5 mai

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…
? Pe 5 mai 1815 se năștea la Paris dramaturgul ?????? ??????? (d. 1888), rămas celebru în literatura universală pentru contribuția sa la genul vodevil. Comediile sale de moravuri se remarcă prin tehnica teatrală și simțul caricatural, prezentarea lucidă, cu ochiul moralistului, a lumii micii burghezii din acea epocă. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Le voyage de monsieur Perrichon”, de Eugéne Labiche.
? Pe 5 mai 1821 ?̂???̆????? ???????? ? ????? ?̂? ???? ?? ?????? ???̂??? ????? din Oceanul Atlantic. Ultimele lui cuvinte au fost: „France, l’armée, tête d’armée, Joséphine” („Franța, armata, capul armatei, Joséphine”). În după-amiaza care a urmat, șapte doctori britanici s-au reunit la reședința lui Napoleon pentru autopsie. Doctorii nu au reușit să se pună de acord asupra cauzei care a dus la deces, ceea ce a făcut să fie scrise patru rapoarte. Concluzia medicului personal, conform căreia moartea a fost cauzată de un ulcer canceros al stomacului, este cea care a rămas general acceptată. Varianta ulcerului canceros nu a fost acceptată unanim, mulți medici ai vremii vorbind de otrăvirea cu arsenic a fostului împărat.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe monografii despre celebrul personaj istoric, precum: „Viaţa lui Napoleon”, de André Castelot; „Napoleon pro şi contra”, de Pieter Geyl; „Viaţa intimă a lui Napoleon”, de Octave Aubry.
✍️ Pe 5 mai 1846 se năștea la Wola, Okrzejska (Polonia), scriitorul ?????? ??????????? (d. 1916). Câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1905, Sienkiewicz  este celebru pentru romanele sale „Quo Vadis” și „Prin foc și sabie”, ce pot fi găsite și în colecțiile bibliotecii noastre.
? Pe 5 mai 1921 creatoarea de modă franceză ???? ?????? ???????? ????? ?? ?????? ?????? ??. ?, unul dintre primele parfumuri produse sintetic, în a 5-a zi a lunii a 5-a. Era primul parfum care îmbina într-un singur flacon nu mai puţin de 80 de arome diferite. Astăzi, după 101 de ani şi după ce a devenit cel mai bine vândut parfum din lume, „reţeta” Chanel no. 5 rămâne un secret: nu se cunosc cu exactitate toate ingredientele care-i alcătuiesc aroma dulce şi puternică. Acesta este însă doar unul dintre factorii care au garantat succesul legendarului parfum.
? Pe 5 mai 1957 ?? ???????????? ????̂??̆ ???? ??? ????? ?????????? ????????̆ ?̂? ??????: ?????? ?? ????? ??????-????̂???.
? Pe 5 mai 2006 se stingea din viaţă, la Mănăstirea Văratec, criticul literar ??? ??????????-???̦?????? (n. 1920). Cercetător, critic și istoric literar, eseist, profesor universitar, membră a Academiei Române și a unor importante instituții de cultură europene, Bușulenga a fost director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu” din București și unul dintre cei mai mari eminescologi, între 1964 şi 1989 publicând patru volume despre opera acestuia. De asemenea, a fost președinta Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române. Între 1991 și 1997 a fost directorul Școlii Române din Roma. Bună cunoscătoare și exegetă a Bibliei, după 1989 a ales să se retragă tot mai des într-o chilie a Mănăstirii Văratec, călugărindu-se spre sfârșitul vieții, în 2005, sub numele de „Maica Benedicta”. A fost înmormântată la Mănăstirea Putna.
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău puteți găsi numeroase volume scrise de Zoe Dumitrescu-Bușulenga („Eminescu: cultură și creație”, „Antologia poeziei românești”, „Renașterea”, „Eminescu și romantismul german” etc.) s-au dedicate acesteia („Portret. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”, „Zoe Dumitrescu-Bușulenga, opera încoronată”), multe dintre ele cu autograful autoarei.