Expoziția “Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO” – la Bruxelles

de Stiri Buzau Media

La 1 Martie 2022, Institutul Cultural Român la Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei, în cooperare cu Serviciul cultural Uccle, Muzeul Județean Buzău și Consiliul Județean Buzău au inaugurat expoziția “Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO” (Bruxelles, 2-7 Martie).

La vernisajul care a avut loc pe 1 martie, au participat ES Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei, dna Perrine Ledan, viceprimar – probleme culturale Uccle, membrii ICR Bruxelles, reprezentanți ai asociațiilor române, ai Clubului Oamenilor de Afaceri    româno-belgieni (CAROMB), ai presei, studenți și public belgian. Expoziția pune în valoare colecția muzeală a Muzeului Județean Buzău, care administrează un bogat patrimoniu tematic legat de tradiția Mărțișorului la români. Astfel, în cadrul expoziției pot fi admirate atât creații ale meșteșugarilor, cât și mărțișoare realizate în mediul urban de-a lungul anilor, fiind expuse în oglindă obiecte aflate în colecția Etnografie (mărțișoare, amulete ș.a.), și o serie de obiecte din cadrul colecției Istorie (mărțișoare din secolul trecut, scrisori/ felicitări cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie). Astfel, se transmite un mesaj complex, legat de tradiție, simbol, valori culturale și spirituale ale poporului român înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO, care marchiază sosirea primăverii.

În cadrul vernisajului, au fost prezentate prelegeri susținute de Dr. Daniel Costache – manager, responsabil cu implementarea programelor internaționale cu tematică legată de tradiții, Mădălina Oprea – muzeograf și Raluca Brașoveanu – muzeograf la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.

Participanții la eveniment au exprimat solidaritatea cu Ucraina și cetățenii săi.

Reamintim că Mărțișorul a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității în 2017, în urma demersurilor țărilor europene în care această frumoasă tradiție a primăverii există. Dosarul multinaţional intitulat „Cultural Practices Associated to the 1st of March” a fost depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova.