Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 3 martie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…
Pe 2 martie 1716 ????? ???????? ??? ???????? ????????, „?????????? ?????????”, ????? ?????????? ??????????̆ ?? ????̂??, scrisă în limba latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părți și este însoțită de prima hartă a Moldovei. La 11 iunie 1714, fostul domnitor devenea membru de onoare al Academiei de la Berlin, for la cererea căruia avea să redacteze lucrarea monografică în care tratează geografia, istoria, religia şi limba poporului român. Traducerea românească s-a făcut la mai bine de un secol după moartea autorului, tipărindu-se sub titlul „Scrisoarea Moldovei“, la Mănăstirea Neamţ în 1825. Monografia poate fi găsită și în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău.

Pe 2 martie 1905 se năștea, la Câmpulung Muscel, poetul ???? ??? (d. 1975). Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români care au activat în cadrul formaţiunii de dreapta, Legiunea Arhanghelului Mihail, Gyr a fost autorul unor cântece legionare şi a fost închis de mai multe ori. În anii 1930 a devenit unul dintre cei mai vocali propagandişti ai gardismului. Când avea numai 11 ani, iar Ardealul era zguduit de trupele germano-austriece, se oferă voluntar, fiind cercetaş brancardier pe una dintre ambulanţele trase de cai, lângă trupele de la Târgu-Jiu. La 14 ani debutează cu poemul dramatic „În munţi”, publicat în revista liceului „Carol I” din Craiova, unde era elev. Urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, având profesori ca Tudor Vianu, Constantin Rădulescu-Motru, Nicolae Cartojan, P.P. Negulescu, Mihail Dragomirescu şi Nae Ionescu. Atras de unul dintre curentele politice specifice vremii, Radu Gyr ia contact, alături de Mircea Vulcănescu, Vasile Voiculescu, Mircea Eliade sau Ion Barbu, cu tinerii Gărzii de Fier, devenind ulterior membru de seamă al Mişcării, comandant legionar şi şef al regiunii Oltenia. „Poetul arhanghelilor verzi”, Gyr a fost autorul textului „Sfânta tinereţe legionară”, imnul neoficial al Mişcării Legionare. A făcut 20 de ani de temniţă. A fost condamnat la moarte, dar a trăit. A lăsat în urmă cele mai sincere poezii-rugăciune, scrise fără hârtie şi creion, dar care au rezistat timpului şi închisorii. După ce făcuse 12 ani de temniţă, comuniștii l-au condamnat la moarte pentru o poezie: „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane“. Pe lângă mai multe volume semnate de Radu Gyr, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Lancea frântă – lirica lui Radu Gyr”, de Adrian Popescu.

Se împlinesc 33 de ani de la data de 2 martie 1989, când ????̧??????? ????? ???????? ?????̧ ?̂?̦? ??̆??? ??? ?? ??̂???? ?? ???? ?????? ??? ?????? ????̧??, ?̂? ???? ?? ??????? ???̧?̆ ?? ??????? ??????????? ?? ??? ??????? ?????̧????. Înainte de a se autoincendia, Liviu Babeş a lăsat o pancartă pe care a scris: „Stop Morder! Braşov = Auschwitz”, mesaj destinat numeroşilor turişti străini aflaţi atunci pe pârtie. Electrician la Trustul de Prefabricate din Braşov şi pictor amator, Babeș nu împlinise încă 47 de ani când a comis tragicul său gest. A fost declarat erou martir în iunie 1997.

Pe 2 martie 2017, „??????”, ??????? ? ?????????? ?????? ??????, ?? ?????? ?? ? ???????̧?? ??????????̆ ?? ???????̧?? ?? ??.??? ?? ????.