Proiecții în cadrul Festivalul internațional de foarte scurtmetraj, astăzi, la Buzău

de Stiri Buzau Media

13322114_849503901823023_7240650940442878047_nCentrul Cultural Francofon Buzău, în parteneriat cu Consiliul Județean, Centrul Județean de Cultură și Artă, Teatrul G. Ciprian și Inspectoratul Școlar Județean, organizează la Teatrul George Ciprian, vineri, 10 iunie, începând cu ora 11.00, patru  proiecții ( orele 11.00, 13.00, 17.00 și 19.00 ) în cadrul Festivalului internațional de foarte scurtmetraj.

Proiectul este organizat, la nivel local, pentru al treilea an consecutiv, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, Teatrul George Ciprian și Inspectoratul Școlar Județean Buzău.

Orașul Buzău se înscrie în circuitul celor peste 80 de orașe, din 30 de țări, de pe 5 continente.

Festivalul internațional de film Très Court are loc în toată lumea în acelaşi timp, în 3 – 12 iunie 2016, pe 5 continente, în 30 de țări și în peste 80 de orașe, din care 21 în România.

Ajuns la a 10-a ediție în țara noastră, Festivalul cuprinde peste 100 de filme de maxim 3 minute în 2 competiții (internațională și națională), respectiv două secțiuni tematice: Paroles de Femmes și selecția familială.

3 MINUTE

Fără titlu şi generic, iată o adevărată provocare!
Fără vorbărie, fără învârtit în jurul cozii, aici se merge direct la ţintă.
Considerat fratele mai mic al scurt metrajului, foarte scurt metrajul permite experimentările cele mai spectaculoase şi inovatoare: cu mai puţin de 3 minute de imagini şi cu un buget mai accesibil, el dă frâu unei libertăţi şi creativităţi totale.
Provenite din lumea întreagă, foarte scurt metrajele reflectă o stare a creaţiei contemporane şi oferă o privire panoramică asupra societăţii noastre
actuale.

21 de localități din România împărtășesc această întâlnire cinematografică anuală cu alte 60 de orașe din lume: din sud-vestul Africii în Pacificul de Nord și până în Orientul apropiat, din America Centrală până în țările Europei de Est. Împotriva unei globalizări și a unei uniformizări a culturilor, festivalul permite punerea în valoare a creației locale care surprinde societăți și vieți diverse, din toate părțile lumii.

Institutul francez din România este coordonatorul festivalului în țara noastră, dar și în Slovacia și în Ungaria. Larga difuzare a festivalului se bazează pe susținerea primită din partea ORANGE, sponsor național al festivalului și pe o vastă rețea de parteneri: institutele și alianțele franceze din România, asociații locale, biblioteci, muzee,
centre culturale.

Venind din lumea întreagă, filmele competiției internaționale sunt alese din peste 3 000 de foarte scurtmetraje trimise de creatorii lor.

Programul este construit de echipa festivalului și supus aprobării unui juriu de profesioniști care decernează premiul Competiției Internaționale. Același sistem se aplică și competiției românești, cu un juriu special care decernează premiul Competiției Românești.

Anul acesta juriul naţional a fost prezidat de Levente Molnár, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi laureat Oscar 2016 pentru „Fiul lui Saul”.

Competiția Internațională

Cele 41 de filme din această selecție reflectă ultimele tendințe în creația audio-vizuală actuală : un tur al lumii din scaunul sălii de cinema!

Competiția naţională Around the Très Courts România prezintă 20 de filme foarte scurte românești, create de amatori, de studenți ai școlilor de film și animație sau de profesioniști.

Selecția Paroles de Femmes explorează prin 22 de filme perspectivele feminine pentru a încerca să le înțeleagă specificitatea. Un lucru e sigur : în scurt
metraje, femeile nu sunt de decor!

Selecția Familială atrage curiozitatea micilor spectatori – peste 6 ani – dar și a
tuturor celor care și-au păstrat sufletul de copil sau care nu au răbdare mai mult de 3
minute în fața ecranului.

Spectatorii proiecțiilor festivalului din toată țara sunt invitați să voteze filmele preferate.
În urma voturilor lor, se va acorda Premiul Publicului din România.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns