Muzeul Judeţean Buzău va închide proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, în cadrul unui eveniment ce va avea loc miercuri, 20 iulie 2016, orele 11.00 în sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Buzău.
Proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci” este finanţat de Mecanismul Financiar SEE, prin Programul PA16/RO12, Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, schema de granturi mici.
Proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci” contribuie la dezvoltarea ofertei culturale şi la nevoia de a păstra pentru generaţiile viitoare colecţia primului globe-trotter român, Dumitru Dan, unică în ţară. Pentru a răspunde nevoii de accesibilitate, întreaga colecţie a fost digitizată. Digitizarea este modalitatea cea mai adecvată de distribuţie pe scară largă a informaţiei, protejând astfel documentele, sporind accesul la informaţie.
Obiectivul general al proiectului a vizat prezervarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural din România şi creşterea atractivităţii turistice a oraşului Buzău datorită valorificării patrimoniului cultural.
Obiectivele specifice ale proiectului au constat în cercetarea pluridisciplinară a bunurilor cu valoare istorico-documentară din cadrul Colecţiei Dumitru Dan, primul globe-trotter român, digitizarea a 677 de bunuri de patrimoniu deţinute de 3 muzee (Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Sportului din Bucureşti, Complexul Muzeal „I. Antonescu” din Bacău) care au constituit „Colecţia Dumitru Dan”, revitalizarea patrimoniului imaterial şi cultural prin reconstituirea a 6 cântece şi 5 jocuri populare româneşti, prin revitalizarea meşteşugului opincilor şi al cusutului cămăşilor populare, tehnici tradiţionale aflate pe cale de dispariţie în zona Buzăului, precum și amenajarea unui spaţiu cultural şi expoziţional sporind accesul publicului larg la bunurile culturale din Colecţia Dumitru Dan. Aceste bunuri au fost etalate în premieră naţională prin organizarea unei expoziţii permanente.
Durata proiectului a fost de 17 luni, fără a depăşi 31.07.2016, iar valoarea totală a fost de 381.932,94 lei, echivalentul a 86257,95 euro.
Valoarea finanţării nerambursabile acordate a fost de 341.932,94 lei, echivalentul a 77.224,11 euro.