Sesiune națională de comunicări științifice, online, pe 5 noiembrie

de Stiri Buzau Media

Muzeul Județean Buzău organizează a XIX-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice cu titlul generic Milenii tezaurizate. Creație si spiritualitate, ce va avea loc în format online, în data de 5 noiembrie 2021, începând cu ora 900.

Lucrările se vor desfășura în cadrul unei singure secțiuni intitulată:

Cercetări interdisciplinare în Carpații de Curbură realizate în cadrul proiectului – Peisaje ascunse: explorarea prin teledetecție și LIDAR a drumurilor, granițelor și câmpurilor de luptă din Carpații de Sud-Est (HILANDS), unde peste 20 de specialiști vor prezenta principalele rezultate ale cercetărilor efectuate în perioada 2019-2021.

Proiectul HILANDS (2018-2022), coordonat de Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, este finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI).

În cadrul proiectului se realizează, la o scară fără precedent, investigații LiDAR (din avion, dar și cu ajutorul tehnologiei UAV) de-a lungul celor mai importante coridoare strategice, folosite din preistorie și până în epocă modernă: Rucăr-Bran, Drumul Tătarului, Drumul Moldovei prin pasul Oituz, dar și prin unele dintre variantele lor (valea Dâmboviței, valea Buzăului, pasul Ghimeș-Palanca).

Investigațiile LIDAR sunt urmate de studii geofizice și analize interdisciplinare la sol (magnetometrie, electrometrie, fotogrametrie etc), de cercetări de suprafață, evaluări de teren și sondaje arheologice pentru a se obține date cât mai complete despre căile de comunicație și drumurile comerciale, despre siturile și câmpurile de bătălie din zonă.

Deoarece proiectul HILANDS se desfășoară pe o zonă largă, ce include teritoriul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Bacău, Brașov, Covasna și Harghita, Institutul de Arheologie ”V. Pârvan” al Academiei Române a încheiat protocoale de colaborare cu specialiști din muzeele ariei menționate.

Patrimoniul mobil descoperit cu prilejul acestor cercetări rămâne în colecțiile muzeale de pe teritoriul județelor unde a fost găsit, iar cercetătorii instituțiilor respective participă la valorificarea culturală și științifică a acestuia, prin expoziții, comunicări, rapoarte, articole, studii și monografii.

Muzeul Județean Buzău, atât prin vestigiile descoperite, cât și prin faptul că are incluși în proiect trei cercetători valoroși, aduce o contribuție semnificativă la cercetarea și valorificarea culturală și științifică a patrimoniului din cadrul Proiectului HILANDS.