Unul dintre cei mai apreciati si activi chitariști români, cu 3 turnee naționale la activ, muzician polivalent cu un repertoriu ce pornește de la muzica veche (interpretată la lăută) și ajunge la muzica contemporană, Costin Soare poposește pe 28 iunie la Buzău cu turneul național ”De la Bach la Beatles„.
Evenimentul va fi găzduit la Centrul Cultural „Al. Marghiloman”, de la ora 18,00. Potrivit organizatorilor, intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.
Costin Soare propune un periplu muzical ce pornește de la dansurile din Suita pentru lăută în la minor (transcrisă pentru chitară), BWV 995 de Bach și, mergând pe firul istoriei instrumentului, ajunge la diversitatea stilistică a secolului XX:
• două aranjamente după Yesterday și Michelle ale celebrei trupe Beatles, făcute de cel mai important compozitor japonez al secolului XX, Toru Takemitsu;
• una dintre cele mai frumoase piese scrise pentru chitară, o lucrare inedită cu un puternic iz oriental, o baladă compusă de italianul Carlo Domeniconi: Koyunbaba;
• un cântec sud-american, Alfonsina y el mar, compus de autorul celebrei Missa Criola, Ariel Ramirez;
• un aranjament dupa celebra piesa de jazz „A night in Tunisia”, făcut de marele chitarist francez Roland Dyens.
Organizatorii turneului, Asociația Kitharalogos, propun un tur a 13 dintre cele mai importante orașe și obiective turistice ale țării, o călătorie în care, alături de chitara realizată de maestrul lutier Alexandru Marian, publicul va putea asculta o chitară făcută special pentru acest turneu de Fabrica de instrumente muzicale Hora S.A. Reghin, instrument care va fi donat unui foarte tânăr talent în afirmare în concertul de închidere.
Programul propus constă într-o îmbinare de muzică clasică pură cu muzici de sorginte tradițională sau populară (în sensul de pop&rock music) și aduce în atenția publicului minunata „orchestră în miniatură”, cum numea Berlioz chitara, culoarea timbrală intimă și versatilitatea unui instrument iubit de melomani și de publicul larg.
Costin Soare este unul dintre cei mai apreciati si activi artiști români, imbinand in mod fericit o frumoasa cariera concertistica (chitarist si lutist) cu cea pedagogica (profesor la C.N.A. ”Dinu Lipatti”, Bucuresti si prof. asoc. la Universitatea Nationala de Muzica), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului International ”Serile de chitara„, manifestare de succes ajunsa la a sasea editie, in cadrul careia concerteaza chitaristi de top din intreaga lume. Cu o experienta de 3 turnee nationale la activ (Muzica in palatele Romaniei/2016; Armonii pascale/2015 – alaturi de actrita Daniela Nane; Nocturne si dansuri/2013), un CD lansat in 2014 (Nocturne si dansuri) si altul in 2017 (Twenty Shades of Music, alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu), membru permanent a doua ansambluri camerale (flaut-chitara, cu Ion Bogdan Stefanescu si voce-chitara, cu mezzosoprana Claudia Codreanu), chitaristul Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice de foarte buna calitate prin intermediul unui instrument a carui voce intima si repertoriu sunt apreciate de publicul larg. Pentru activitatea desfasurata in 2016 (turneul Muzica in palatele Romaniei si organizarea Festivalului International ”Serile de chitara”, editia a VI-a), Costin Soare s-a numarat printre nominalizatii sectiunii Muzica Clasica din cadrul Galei Premiilor ”Matei Brancoveanu” ale Fundatiei Alexandrion.