Ziua de 12 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

 • Pe 12 ianuarie 1876 se năștea, în California, ???? ??????, pseudonimul lui John Griffith Chaney (d. 1916), considerat cel mai mare autor american de romane de aventură. Copil din flori – mama lui era Ann Wellman și tatăl natural astrologul William Mike Chaney, care a refuzat recunoașterea paternității -, autorul a avut o copilăria grea, plină de lipsuri (a lucrat ca vânzător de ziare, mână de ajutor în birturi, sau într-o fabrică de conserve. Condițiile grele trăite în copilărie vor determina mai târziu vederile socialiste a scriitorului devenit între timp renumit pentru operele sale. Destinate unui public larg şi eterogen, operele sale au cucerit toate generaţiile care i-au urmat.
  În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe romane ale lui Jack London („Chemarea străbunilor”, „Martin Eden”, „Insula canibalilor”, „Colţ Alb”, „Croazieră cu Snark”, „Revoltă pe Atlantic” etc.), alături de monografia „Jack London”, de Irving Stone.
 • Cu 144 de ani în urmă (12 ianuarie 1878) ??????? ????̂?? ??????, ????̆ ?? ???? ??????? ?̧? ???????̆???, ??????????? ???̂???? (astăzi în Bulgaria), punct important al sistemului de apărare al Cetății Vidin. Lupta a avut loc în cadrul Războiului de Independenţă a României, între trupele armatei române și cele otomane.
  ?Tot într-o zi de 12 ianuarie, dar în 1939, înceta din viaţă soprana ???????? ??????́? (n. 1860), desemnată de Enciclopedia dello Spettacolo „cea mai mare cântăreaţă a lumii timp de 25 de ani”. La finele vieții, artista care fusese atât de apreciată de Verdi, Leoncavallo, Mascagni, Catalani, Puccini, care cântase cu Enrico Caruso, Titta Ruffo, Francesco Tamagno și care apăruse de nenumărate ori sub bagheta lui Toscanini, a trăit în țară într-un trist anonimat. „Măiastra pasăre de basm”, „Privighetoarea adorată” a murit în sărăcie la București, datorită faptului că viile sale de la Cotnari (sursa existenței sale după încheierea carierei) au fost distruse de o teribilă grindină, iar boala care i-a marcat sfârșitul (sarcom hepatic) nu i-a mai permis restaurarea lor. Funeraliile sale au fost finanțate de Ambasada Italiei.
  În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” se găsește volumul „Darclee”, de Ion Hartulari-Darclee și George Sbîrcea și filmul „Darclee” din 1961 (format DVD) cu Silvia Popovici, Cristea Avram, Toma Dimitriu, Victor Rebengiuc etc.
 • Pe 12 ianuarie 1949 se năștea, la Kyoto, scriitorul japonez ?????? ????????, ale cărui cărţi au fost traduse în peste 50 de limbi. Murakami este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai lumii, considerat anual un favorit la premiul Nobel pentru Literatură, deşi nu a câştigat niciodată. A fost influențat de arta și cultura occidentală, motiv care îl diferențiază de alți autori japonezi, dar l-a supus, totodată, la mai multe critici din partea cercurilor culturale din țara sa. Murakami a creat o operă literară cu lucrări care ar putea fi împărțite între realism și fantezie.
  Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău deține întreaga serie de autor „Haruki Murakami”
 • În urmă cu 46 de ani, pe 12 ianuarie 1976, înceta din viață renumita autoare de romane poliţiste ?????? ???????? (n. 1890). „Regina romanelor poliţiste” a lăsat în urma ei mai mult de 80 de romane şi 19 piese de teatru traduse în peste 70 de limbi.
  Pe lângă romanele sale celebre, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe volume dedicate vieții și operei ei: „Agatha Christie – jurnalul secret: 50 de ani de mistere”, de John Curran; „Agatha Christie: Misterul celor 11 zile”, de Jared Cade; „Le dernier crime d’Agatha Christie”, de Christopher Carter; „Agatha Christie: Marea scriitoare de romane poliţiste”, de Carla Pascual, Wuji House, Eduardo Acin și „O autobiografie”, de Agatha Christie.

 

Știri despre: , ,