10 obiceiuri mărunte care îţi distrug maşina

de Stiri Buzau Media
fuel gauge showing and empty tank
fuel gauge showing and empty tank
fuel gauge showing and empty tank

Iată zece lucruri mici cărora poate nu le dai foarte mare importantă în viaţă de şofer cotidiană, însă care pot duce la degradarea puternică a maşinii tale. Ia în considerare lista de mai jos pentru a evita cheltuieli dureroase.

  1. Să laşi rezervorul să se golească

Toată lumea ştie că martorul de combustibil din instrumentarul de bord nu este chiar cea mai mare alarmă din partea maşinii tale. Ştii şi că atunci când te anunţă că vrea combustibil, mai are de fapt pentru vreo 50 de kilometri. Fă bine şi ascult-o, totuşi, şi nu lasă că rezervă „de pe roşu” să scadă foarte mult, pentru că asta îţi deteriorează pompă de combustibil. Şi asta costă, nene!

  1. Să ignori „semnalele” maşinii tale

Tuturor ne place să ascultăm muzică în maşină, atunci când nu înjurăm alţi participanţi la trafic sau nu înjurăm alţi participanţi la trafic împreună cu pasagerii. Însă, din când în când, e bine să laşi deoparte vorbăraia sau decibelii sistemului audio şi să asculţi la ce-ţi spune maşină. Dacă se „plânge” cu scârţâieli sau trăncăneli, e bine să iei măsuri.

  1. Să nu schimbi uleiul în timp util

Dacă tot vorbeam de beculeţe în bord – în momentul în care se aprinde martorul de ulei, lichidul care îţi lubrifia ţie pistoanele şi-a pierdut de mult proprietăţile. Un schimb la 5.000 de kilometri ar fi ideal, dacă ai un rulaj anual modic. Dacă umbli mult, e bine să schimbi uleiul mai devreme de cât indică producătorul. Dacă o faci, motorul îşi poate dublă durata de viaţă şi te poate impresiona cu o vană constanţa.

  1. Să apeşi ambreiajul cât timp eşti oprit

Sunt trei obiceiuri proaste pe care lumea le are atunci când aşteaptă la semafor: degetul în nas, mâna pe claxon şi piciorul pe ambreiaj. În timp ce două dintre ele îţi pot fi dăunătoare imaginii, celălalt îţi afectează componentele din dispozitivul pe care îl ştii simplu că ambreiaj. Iar reparaţia, dacă nu ştiai, costă mult! Nu-ţi sprijini piciorul pe pedala de ambreiaj, ai un loc special pregătit pentru talpă ta obosită.

  1. Să nu foloseşti frână de mâna în timpul stationarii

Mulţi experţi îţi vor spune că dacă vrei să ţii în loc maşină fără verifici din zece în zece minute dacă n-a luat-o la vale (recunoaşte că ai avut măcar o dată-n viaţă filmul asta), cel mai bine e s-o laşi băgată în viteză. Iar asta este adevărat, atâta timp cât ai tras frână de mâna înainte.

  1. Să călăreşti frână în pantă

În momentul în care coborî o pantă mai lungă, ideal ar fi să nu ţii apăsată pedala de frână pe tot parcursul coborârii, deoarece asta va supraîncălzi plăcuţele de frână şi va duce la uzură lor prematură. Sau, dacă-ţi faci naveta zilnică prin Transfăgărăşan (s-ar numi că ai job-ul ideal, indiferent care ar fi acela noi te-am invidia), există riscul că la un moment dat să rămâi fără frâne deloc. Ceva ne spune că măcar o dată în viaţă ai avut un vis urat legat de asta.

  1. Să treci din marşarier într-o treaptă de viteză fără să te opreşti

Unii văd în asta o confirmare a faptului că stăpânesc cum trebuie ambreiajul – dai cu spatele, încetineşti şi treci într-a-ntâia fără a te opri, apoi ţii de ambreiaj şi demarezi înainte, grăbit către primul semafor roşu. Vezi tu, ambreiajului tău nu-i place asta. Iar dacă deţii automată, e cu atât mai nasol, pentru că scazi cu câteva luni viaţă transmisiei.

  1. Să mergi subturat

Există un mit conform căruia dacă motorul nu e turat, consumă mai puţin. Probabil că ţi-ai dat seama singur că mitul nu este valabil, dacă ai încercat să-l pui în practică.

  1. Să „încălzeşti” motorul prin supraturare înainte de a te pune în mişcare

În special în perioada rece, şoferii au obiceiul de a porni motorul şi de a-l tură un pic pentru a-l ajută să se „încălzească” mai repede, deoarece clantanindu-ţi dintîi dimineaţă nu este chiar cel mai plăcut mod de a-ţi începe ziua.

  1. Să nu păstrezi curăţenia în maşină

Hei, nu e o ruşine că s-a întâmplat să scapi bucăţică aia aripioară „Chei-Ef-Şi” proaspăt trecută prin sosul Glenn pe carpeta de la picioare şi că ai vărsat sucul când te-ai aplecat să o culegi „că să nu se facă mizerie”. Cum nu e o ruşine că buzunarele portierelor tale, împreună cu cupholderele şi oricare alt spaţiu de depozitare sunt pline cu ambajale, după o călătorie lungă. Însă cum ţie nu-ţi place să porţi o haina pătată, nici maşinii tale nu-i place să acumuleze tot felul de materii alimentare dubioase.

sursă promotor.ro