Cum să bei corect cafeaua ca să facă minuni pentru creier. Tu respecți aceste lucruri?

de Stiri Buzau Media

s604x0_cafeaIubitori ai cafelei, puteţi profita la maximum de beneficiile revigorantei băuturi, dacă învăţaţi cum, când şi câtă să consumaţi. Până în 2004, cafeină era trecută pe lista de substanţe interzise de către Comitetul Olimpic Internaţional. La început de secol 17, când a fost introdusă pentru prima dată în Europa, era văzută de către angajatori drept un drog miraculos, care transformă muncitorii leneşi în angajaţi productivi, în adevărate maşinării industriale.

„În multe feluri, este un drog al muncii”, spune Stephen Braun, author al Buss: The Science and Lore of Alcohol and Caffeine, citat de Bloomberg.

Mulţi dintre noi nu putem începe ziua fără doza de cafeină care ne ţine treji şi alerţi, însă cercetătorii sugerează că înseamnă mult mai mult de atât: ne poate ajuta să ne creştem performanţele, într-o zi cu multe deadline-uri, de exemplu. Dar foarte uşor îi putem anula chiar noi efectele pozitive.

Iată cum şi când să bei corect cafeaua:

1. Cafeaua nu te ajută foarte mult dacă eşti obosit/a

Poate unora li se pare ciudat, dar cafeină funcţionează cel mai bine când eşti odihnit/a. Totul stă în chimia substanţei.

2. Bea suficientă cafea înainte de a-i da creierului multe informaţii

Potrivit unui studiu din 2014, publicat în Nature Neuroscience, consumul de cafeină poate îmbunătăţi semnificativ memoria pe termen lung, ajutându-ne să ne aducem mai uşor aminte informaţii şi pentru o perioada mai mare. „Am descoperit că o porţie de 200 mg de cafeină îmbunătăţeşte memoria timp de 24 de ore”, spune profesorul Michael Yassa. Pentru a profită la maximum de efectele lei, Yassa sugerează să consumăm o cantitate moderată de cafeină chiar înainte de a absorbi un val de informaţii.

3. Bea o ceaşcă cu cafea înaintea unei întâlniri solicitante de lucru sau a unui examen

Poate cafeina să-i facă pe oameni să colaboreze mai uşor? Un studiu din 2009, apărut în Nutritional Neuroscience, condus de cercetători din Hong Kong, arată că ar fi posibil.

Yassa mai spune că cele mai recente cercetări sugerează că poate fi asociată cafeină cu creşterea longevităţii, cu o reducere a declinului cognitiv în cazul bărbaţilor şi se pare că ar putea ajută şi la prevenirea Alzheimer. Aşa că, în viitor, cafeină ar putea fi prescrisă nu doar pentru a ne trezi dimineaţă.

sursă: gustarte.ro