Iată cum să faci să nu mai răcești atât de des și să-ți menții totodată silueta!
Anotimpul friguros te prinde mereu cu garda jos și ești fruntașă pe lista vizitelor făcute de… guturai. Pe lângă disconfort, mai e o parte neplăcută: în perioada de refacere, ai tendința săabandonezi grija pentru aspectul fizic și mănânci nesăbuit. Ce nu știai e că există o formulăprin care să-ți întărești imunitatea pentru a face față cu cu brio bolilor de sezon și totodată a-ți păstrezi forma fizică de invidiat.
Capacitatea organismului de a rezista la infecții sau toxine cu ajutorul anticorpilor este ceea ce se traduce prin imunitate. Protecția este realizată într-un mod natural, însă, cu atâtea tulpini necunoscute, stres, hrană nesănătoasă și sedentarism, mijloacele interne de luptă se dovedesc insuficiente. Prin urmare, o mână de ajutor nu i-ar strica. Celulele sistemului imunitar sunt ca niște soldați ce au cartierul general în sistemul digestiv. Colonul și ficatul, care susțin digestia, trimit trupele la război pentru a menține pacea pe frontul de acasă.
Cele mai recente date științifice confirmă ceea ce, intuitiv, omenirea știe de mii de ani: rezistența și puterea de vindecare se fac din interior, iar alimentele joacă un rol fundamental. Condiția ca scutul natural de apărare să se consolideze este ca organismul să fie detoxificat în mod constant, iar asta se face în primul rând printr-o alimentație potrivită. Un sistem imunitar puternic, arată studiile, protejează de diverse boli, de la răceală la cancer.
Alimentația tip fast-food, plină de calorii și lipsită de nutrienți, nu doar îngrașă, ci dezechilibrează și balanța acid-alcalină, deschizând calea radicalilor liberi și favorizând infecțiile. Zaharurile rafinate din dulciuri sunt de asemenea responsabile cu dezechilibrul florei stomacului, lăsând „băieții răi“ (bacteriile neprietenoase) să-și facă de cap în tractul intestinal, slăbind rezistența în fața bolilor.
Nu vei mai răci așa de des dacă pui accent pe felul în care mănânci: aplică sfatul lui Hipocrate (Alimentul să-ți fie medicament!) și alege să te hrănești în funcție de capacitatea vindecătoare a alimentelor. Sunt câteva astfel de superalimente. Sunt simple, ușor de procurat, sățioase și foarte gustoase.
Legume cu frunze verzi
Salata verde, rucola, spanacul, frunzele de muștar, dar și legumele din familia cruciferelor (varză, broccoli, conopidă) intră în această categorie prețioasă pentru sistemul imunitar, deoarece conțin fitochimicale ce contribuie la formarea de anticorpi, crescând rezistența la microbi. Fitonutrienții, alături de vitamine și minerale, sunt cruciale într-o alimentație sănătoasă.
Ele simulează producția de celule ce detoxifică ficatul și protejează intestinul de bacteriile rele. Efecte maxime obții dacă le consumi cât mai crude, în salate, și le mesteci pe îndelete. Dacă le preferi gătite, pregătește-le al dente.
Ceapa și suratele ei
Usturoiul, prazul, șalota sunt superalimente cu proprietăți de susținere a imunității. Compușii sulfuroși care le dau iuțeala caracteristică au efecte antiinflamatoare, antivirale și anticancerigene. Înainte de a le consuma, toacă-le pentru a favoriza eliberarea acestor substanțe imunostimulatoare.
Ciuperci
Că sunt champignon, portobello, crimini, pleurotus ori au denumiri asiatice ca shiitake, maitake și reishi, toate ciupercile sunt înzestrate cu puteri antimicrobiene și susțin întărirea imunității, apărând cu forță organismul de numeroși agenți patogeni. Potrivit studiilor, ciupercile conțin inhibitori ce țin în frâu virusuri și chiar inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase.
Fructe de pădure
Sunt eroii deghizați în delicii dulci-acrișoare și țin în frâu orice infecție urinară de tip bacterian cu ajutorul antocianinelor – antioxidanți care reduc inflamațiile și apără organismul de radicalii liberi. S-a demonstrat că acidul elagic, un alt polifenol cu virtuți antioxidante din fructele de pădure și rodie, distruge orice intrus.
Semințe și nuci
Chiar dacă sunt pline de proteine și grăsimi din categoria celor sănătoase. Mai mult, pe lângă minerale și vitamina E, semințele sunt cea mai bogată sursă de lignani, compuși cu proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Totodată, aceștia reduc colesterolul și scad riscul de boli coronare.
Reguli de meniu antirăceală
Pentru imunitate de fier, consumă aceste alimente zilnic, în cantități generoase. Iată câteva principii de urmat:
Mănâncă zilnic o salată generoasă din legume cu frunze verzi. Pentru variație și un aport sporit de antioxidanți, adaugă rădăcinoase (morcov, țelină, sfeclă–roșie). Adaugă semințe și nuci pentru un plus de sațietate.
Ai nevoie de cel puțin trei fructe pe zi. O porție poate fi alcătuită din fructe de pădure, iar celelalte – din prune, portocale sau mere.
Nu trebuie să-ți lipsească cel puțin 30 de grame de nuci și semințe zilnic.
E obligatoriu ca o porție dublă de legume la abur să facă parte din prânz sau cină. Nu te feri de leguminoase – orice legumă cu păstăi, că e mazăre, fasole, linte sau năut –, ci fă-le loc între celelalte pentru a întregi salatele sau supele!