Efectele terapeutice ale mărarului au fost menţionate încă din Egiptul Antic. Cea mai importantă calitate a mărarului este legată de faptul că împiedică retenţia de apă, stimulând astfel activitatea rinichilor.
„Mărarul acţionează foarte eficient la nivel intestinal, având un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze şi scuteşte nou-născutul de colici. Este bine de ştiu că seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu din tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei”, susţine dr. Denisa Zaharia, medic de familie, citat de adevărul.
Şi durerile uşoare de dinţi pot fi alungate cu mărar, această fiind recunoscut şi că un remediu eficient pentru împrospătarea respiraţiei.
Bun diuretic, ameliorează anxietatea şi epuizarea nervoasă
Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Ameliorează anxietatea şi epuizarea nervoasă, insomia, tulburările digestive şi întăreşte unghiile. Conţine ulei volatil între 2,5-4% calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B şi C.
Uleiul volatil de mărar conţine între 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului şi chimenului), substanţă cu un puternic efect anti-cancerigen.
Puţină lume ştie însă că acesta poate fi folosit cu success nu doar în salate şi mâncăruri, ci şi la îngrijirea danturii. Această plantă curată în profunzime dintîi şi gingiile, reuşind să oprească înmulţirea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentară, mestecarea frunzelor de mărar putând calmă durerile.
Stimulează sistemul digestiv
„Sub formă de infuzie, mărarul stimulează sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap, tusea, stimulează lactatia, ajută la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor, are acţiune de antiseptic intestinal şi chiar îmbunătăţeşte starea de spirit a celor depresivi”, completează specialistul.
Uleiul esenţial de mărar, adăugat în ceai combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice. Cei care sforăie pot pune seara câteva picături de ulei de mărar pe un prosop aşezat pe pernă.
Sursă caplimpede.ro