Rețetă excepțională de sezon! Dulceață din coji de portocale

de Stiri Buzau Media

În niciun alt sezon portocalele nu sunt mai gustoase că acum! Dacă îţi plac şi le consumi în această perioadă, e păcat să arunci cojile. Foloseşte-le la dulceaţă. Iată ce reţetă îţi propunem:

Ingrediente – Dulceaţă din coji de portocală (2 borcane 300 g fiecare)
750 g suc de portocale roşii/galbene bio
750 g zahăr
1 măr mare
1 păstaie vanilie
1 lămâie (doar sucul)
Mod de preparare – Dulceaţă de coji de portocale
Spălăm portocalele după care le ştergem şi le tăiem în jumătăţi. Stoarcem sucul iar cojile le tăiem în bucăţi după care îndepărtăm cu un cuţit partea albă care este foarte amară. Tăiem cojile în şuviţe potrivit de subţiri.

Amestecăm sucul de portocală cu zahărul şi punem cratiţă pe foc mic.
După ce zahărul s-a topit complet, adăugăm un măr mare cu tot cu coajă tăiat în 4 bucăţi (portocalele sunt sărace în pectină, de accea se adaugă întotdeauna un măr pentru că dulceaţă să se lege cum trebuie) şi un bat de vanilie despicat pe lungime.
Dulceaţă de coji de portocală amestec

Între timp, punem cojile de portocală într-o crăticioara, le acoperim cu apă rece şi le punem pe foc.
Numărăm 3 minute din momentul în care apă înceapă să fiarbă, după care aruncăm apă în care au fiert şi strecurăm cojile de portocală.
Le trecem rapid printr-un jet de apă călduţă şi le punem din nou în crăticioara. Le acoperim din nou cu apă, călduţă de această dată, şi le fierbem 3-4 minute. Le scurgem, le trecem printr-un jet de apă călduţă şi le ştergem bine cu ajutorul unui şervet de bucătărie curat şi le adăugăm în dulceaţă.

Mărim puţin flacăra aragazului, adăugăm sucul unei lămâi şi lăsăm dulceaţă să fiarbă cca 1.30. Avem grijă că în tot acest timp să îndepărtăm spumă formată la suprafaţă şi să amestecăm astfel încât să nu se prindă de fundul cratitei.
Punem o farfurie mică în frigider şi după 1 ora luăm cu lingură puţină dulceaţă şi o picurăm în farfuria rece. Dacă picăturile nu îşi pierd formă în contact cu farfuria, atunci dulceaţă este gata, dacă nu, o mai lăsăm să fiarbă până când picătură îşi păstrează formă în contact cu farfuria rece.
Scoatem bucăţile de măr, care sunt mai mult decât delicioase alături de un orez fiert sau gris, iaurt sau chiar simple.

Lăsăm dulceaţă să se răcească cca 15-20 minute după care o punem în borcane sterilizate, le închidem şi le depozităm în cămară.

Poftă bună!