Senatorul PMP Dorin Bădulescu: “Un inspector adjunct pune presiune pe unii directori cu delegaţie ca să-şi dea demisia”

de Stiri Buzau Media

Senatorul PMP Dorin Bădulescu a explicat duminică într-o conferinţă de presă la sediul PMP care sunt raţiunile pentru care a votat împotriva acordării încrederii noului Guvern şi împotriva legii privind abilitarea acestuia de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Am procedat corect pentru că la numai câteva zile după ce a preluat funcţia, Ministrul Învăţământului avizează o adresă/notă care este emisă cu încălcarea legii şi a normelor incidente. În discuţie este adresa prin care în totală opoziţie cu metodologia privind organizarea concursurilor de ocupare a posturilor de director la şcoli (aprobată prin ordin de ministru) se permite prin derogare că aceia care nu au participat la concurs ori cei care nu au promovat concursul pot ocupă prin delegare funcţia de conducere (acolo unde nu s-au făcut delegări)“, a explicat vicepreședintele PMP Buzău senatorul Dorin Bădulescu.

Acesta spune că la Buzău, pentru respectarea anumitor interese ale PSD, prin diverse persoane aflate în sistem, se încearcă, după ce au fost emise delegări, să fie extinsă această derogare şi să fie aplicată şi în cazul unor profesori deja numiţi cu delegaţie care îşi vor prezenţa demisia. Astfel, sub diverse presiuni politice şi de sistem se speră ca oamenii să cedeze, să-şi prezinte demisia şi astfel să fie “unşi” în funcţie oamenii obedienţi sistemului, primarilor sau unor grupuri de interese.

În urmă cu câteva luni a fost desfăşurat concursul pentru funcţiile de directori de şcoli. Surpriza mare vine de la Ministerul Educaţiei care derogă de la normele metodologice ocuparea funcţiilor rămase libere, astfel încât şi foştii directori pot fi numiţi. Această adresă lasă loc de abuzuri, la Buzău, un inspector adjunct pune presiune pe unii directori care au fost numiţi cu delegaţie, ca aceştia să-şi dea demisia. Eu trag un semnal de alarmă ca această adresă să nu fie pusă în practică la Buzău iar directorii cărora li s-a înmânat delegaţie să fie lăsaţi să-şi facă treaba“, a precizat vicepreşedintele PMP, senatorul Dorin Bădulescu.

Bădulescu spune că acestă adresă este ilegală şi că ar fi un instrument al celor de la PSD prin care, directori apropiaţi partidului şi-ar putea păstra funcţiile deşi nu au luat examenul.

În urma concursului, anumite posturi au rămas neocupate. Rămînînd neocupate, prin aceeaşi metodologie se interzicea foştilor directori care nu au participat la concurs sau nu au promovat concursul, să mai ocupe acestă postură. Metodologia care cuprindea aceste oprelişti pentru aceşti foşti directori, a fost aprobată printr-un ordin de ministru. Şi acum surpriza mare vine de la acelaşi minister care printr-o adresă, derogă de la prevederile metodologiei şi arată că funcţiile de  director şi director adjunct rămase vacante, după validare arezultatelor concursului pot fi numite şi persoanele, în aceste funcţii, care au ocupat funcţii de director în unitatea de învăţămînt şi nu au participat la concurs sau au participat dar nu au fost admise. Adică, e voie pentru toată lumea, pot, liniştit să revină pe posturi, domnii directori, acoliţi ai PSD-ului şi ai primarilor PSD din judeţul Buzău, care au concurat singuri şi au ieşit pe locul 2. Pe de o parte este o ilegalitate gravă ca printr-o adresă să încerci să modifici un ordin de ministru, lucru pe care nu i-aş sfătui pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău să o facă pentru că îşi asumă o mare responsabilitate“, a explicat Dorin Bădulescu, ieri, într-o conferinţă de presă.

Parlamentarul vine și cu argumentele pentru care este nelegal ceea ce se întâmplă, și anume că o adresă/notă nu poate modifica o metodologie aprobată prin ordin de ministru, chiar dacă ar fi fost emisă în condiţii de legalitate, o astfel de derogare este strict aplicabilă cazurilor unde nu au fost emise delegaţii, iar în caz de demisie este abuziv ca prin procedura indicată în adresa nelegală să fie numiţi prin delegare foştii directori deoarece această adresă nu acoperă situaţia indicată mai sus.

Potrivit adresei Ministerului Educației, pe funcțiile de director și director adjunct, rămase vacante după validarea rezultatelor concursului, pot fi numite și persoanele care până la organizarea acestuia au ocupat aceste funcții și nu au participat la concurs sau au participat dar nu au fost admise.

“În urma analizării aplicării Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar s-a emis, prin derogare, o notă care prevede soluționarea situațiilor pentru care nu s-au emis deciziile de numire în funcțiile de director și director adjunct prin detașare, în interesul învățământului. Nota prevede că în funcțiile de director și director adjunct rămase vacante după validarea rezultatelor concursului pot fi numite și persoanele care până la organizarea acestuia au ocupat funcții de director sau director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs sau au participat, dar nu au fost admise. Luni începe școala și trebuia găsită o soluție pentru ca în aceste unități școlare să avem directori și directori adjuncți”, a precizat duminică secretarul de stat în Ministerul Educației, Liviu Marian Pop.