Actul obligatoriu la vânzarea sau închirierea locuinței

de Stiri Buzau Media

certificat-energeticVânzarea sau închirierea clădirilor/unităţilor de clădire nu se poate face în lipsa unui certificat de performanţă energetică, stabileşte Legea nr. 372/2005. Mai precis, potenţialul cumpărător sau chiriaş trebuie să primească o copie a acestui document înainte de încheierea contractului.

“Pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii/unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere/închirieze, după caz”, dispune actul normativ.

Atunci când este încheiat contractul de vânzare-cumpărare, proprietarul trebuie să transmită certificatul original către noul posesor, se mai arată în lege: “La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. La data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului”.

Orice contract de vânzare-cumpărare încheiat fără punerea la dispoziţie a copiei certificatului de performanţă energetică este supus nulităţii relative şi este anulabil. Conform Codului civil, nulitatea relativă poate să fie invocată doar de persoana al cărei interes este ocrotit prin dispoziţia legală încălcată.

sursa: avocat.net

Costuri

Pentru un apartament de două camere, costul unui astfel de certificat variază între 150 și 250 de lei, iar pentru o casă, tarifele pornesc de la 350 de lei, în funcție de suprafață.