Ai circulat fără rovinietă? Vezi în ce condiții intervine prescrierea faptei și nu mai poți fi amendat

de Stiri Buzau Media

Șoferii care sunt surprinși că merg cu mașina pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă valabilă pot fi sancționați de către autorități. De obicei, fapta este constatată cu ajutorul camerelor video de supraveghere, ceea ce poate duce la o întârziere în stabilirea amenzii și transmiterea ei către șoferi. În condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a clarificat recent momentul de la care amenda poate fi comunicată, vă explicăm astăzi cât de mult poate dura până ce șoferii primesc efectiv documentul.

Circularea cu maşină pe drumurile naţionale fără a avea o rovinietă valabilă este o faptă pentru care şoferii pot fi amendaţi, conform Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002. Poate cea mai uzuală modalitate în care se poate constată încălcarea obligaţiei este folosirea camerelor video amplasate pe drumurile naţionale.

Într-o asemenea situaţie, fapta şoferului nu este sancţionată, în principiu, chiar la momentul la care este săvârşită, ci ulterior, după vizionarea înregistrărilor video. Cu alte cuvinte, procesul-verbal de contravenţie poate fi încheiat la mai mult timp după săvârşirea faptei, iar comunicarea acestuia se poate face abia după ce documentul este întocmit, aşa cum a stabilit recent ICCJ.

În aceste condiţii, dacă e să luăm exemplul unui şofer care a circulat fără rovinieta doar în dată de 1 ianuarie 2017, putem face o estimare a perioadei maxime în care amendă ar putea să ajungă la el. Desigur, asta în condiţiile în care şoferul este surprins fără rovinieta cu ajutorul camerelor video.

Mai întâi, trebuie precizat că o amendă contravenţională poate fi aplicată doar în maximum şase luni de la dată faptei, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001. Având în vedere exemplul nostru, presupunem că procesul-verbal este încheiat chiar în ultima zi a termenului de şase luni, adică pe 1 iulie 2017.

Apoi intervine termenul legal în care amendă contravenţională trebuie comunicată şoferului. Acesta este de două luni de la dată încheierii procesului-verbal. Presupunem că formalităţile pentru transmiterea amenzii sunt îndeplinite în aşa fel încât această ajunge efectiv în mâinile şoferului în ultima zi a termenului legal, adică pe 1 septembrie 2017.

Prin urmare, având în vedere strict exemplul nostru, rezultă că, din punct de vedere legal, un şofer poate fi informat despre amendă ce i s-a aplicat pentru lipsa rovinietei după opt luni de la săvârşirea efectivă a faptei. Aici, important de precizat este că depăşirea termenului de aplicare sau a termenului de comunicare duce la prescrierea faptei şi imposibilitatea de a mai amenda persoana în cauza.

Cu toate acestea, o persoană care îşi da seama că amenda a fost fie aplicată, fie comunicată prea târziu tot trebuie să se adreseze instanţei pentru anularea procesului-verbal. Prescripţia poate fi constatată doar de către instanţă, prin hotărâre judecătorească. Asta înseamnă că şoferul poate contesta procesul-verbal, în cel mult 15 zile de la dată comunicării, la judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază contravenientul.

În altă ordine de idei, circularea fără rovinietă pe reţeaua drumurilor naţionale (autostrăzi, drumuri expres, drumuri internaţionale, drumuri naţionale principale şi drumuri naţionale secundare) se poate sancţiona cu amendă între 250 şi 4.500 de lei, potrivit OG nr. 15/2002. De exemplu, amenzile sunt între 250 şi 500 de lei în cazul autoturismelor.

Notă: În exemplul din articolul de faţă am luat în calcul o fapta săvârşită într-o singură zi, adică un şofer care a circulat fără rovinieta doar pe 1 ianuarie 2017 şi care apoi a achitat tariful la sfârşitul zilei. Deoarece circularea fără rovinieta este o contravenţie continuă, termenul (pentru aplicarea amenzii) de şase luni începe abia după ce fapta încetează (adică după ce şoferul achita rovinieta). Astfel, în cazuri de acest gen este posibil că amendă să ajungă la şofer chiar şi după opt luni de la dată la care a fost găsit iniţial în trafic fără rovinieta.

avocatnet.ro