Alarmant! Peste 29.000 de buzoieni suferă de diabet. Mulți sunt copii

de Stiri Buzau Media

diabetÎn județul Buzău sunt înregistrate peste 29.000 de persoane diagnosticate cu diabet zaharat. Programul naţional de diabet zaharat asigură tratamentul pentru un număr de 13.288 bolnavi, din care 52 sunt copii.
Programul se derulează prin secţia de diabet zaharat şi boli de nutriţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, 5 cabinete de diabet zaharat şi boli de nutriţie precum şi prin farmaciile cu circuit deschis din judeţul Buzău.
Bugetul alocat CAS Buzău în anul 2016 de către Casă Naţională de Asigurări de Sănătate pentru acest program de sănătate era la sfârșitul lunii trecute de 13.222 mii lei, repartizat astfel:11.919.000 lei pentru medicamente, 1.295.000 lei pentru materiale sanitare ( teste de automonitorizare a glicemiei a bolnavilor insulino-trataţi), 8.000 lei pentru dozarea hemoglobinei glicozilate.
Bugetul alocat nu poate asigura însă derularea programului până la sfârşitul anului, astfel că CAS Buzău a solicitat CNAS suplimentarea fondurilor cu această destinaţie.
Potrivit datelor oferite de reprezentanții CJAS Buzău, costul mediu/bolnav tratat este de 682,71 lei în primele 9 luni ale anului 2016.

La Buzău, coordonator al programului este Dr Marinescu Dana Gabriela, medic diabetolog. Activitatea la nivelul secţiei este asigurată de 2 medici iar în regim ambulator este asigurată de 7 medici diabetologi.

Medicii atrag atenţia că diabetul scăpat de sub control poate duce la complicaţii foarte grave şi chiar măreşte riscul de deces. Numai anul trecut, în România au fost înregistrate 18.919 decese asociate diabetului. Nivelul crescut al colesterolului, al glicemiei şi al tensiunii arteriale pe care le favorizează diabetul sunt principalii factorii de risc şi pot duce la boli cardiovasculare care, la rândul lor, pot declanşa boli coronariene sau infarct miocardic. Retinopatia diabetică este o altă complicaţie şi afectează vasele de sânge de la nivelul retinei, putând cauza, în cazuri grave, pierderea parţială sau totală a vederii. O altă complicaţie a diabetului este neuropatia diabetică, peste 50% dintre persoanele cu diabet dezvoltând această complicaţie în urmă deteriorării nervilor, din cauza glicemiei şi a tensiunii arteriale mult prea ridicate. Neuropatia diabetică înseamnă, de asemenea, un risc de circa 25 de ori mai mare de a suferi o amputaţie, comparativ cu persoanele sănătoase. Diabetul zaharat poate provoca şi disfuncţii ale rinichilor (nefropatie diabetică). Între 20% şi 50% dintre persoanele care au nevoie de dializă suferă de diabet, arată IDF.

Specialiştii atrag, însă, atenţia că aceste complicaţii ale diabetului pot fi prevenite, prin menţinerea sub control, în limitele normale, a glicemiei, a tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului, care se pot depista printr-o simplă analiză de sânge.