Noul Program Naţional Apicol 2017-2019 îi obligă pe apicultori să depună individual cererile de decontare a cheltuielilor la Agenţia de Plăți şi Intervenţie în Agricultură, asociaţiile apicole nemaiavând dreptul să depună cereri la centrele APIA. Astfel, crescătorii de albine mai au la dispoziţie doar trei săptămâni pentru depunerea cererilor de subvenţii. Prin aceste solicitări, apicultorii pot obţine ajutor financiar pentru medicamentele necesare la tratarea albinelor şi nu numai.
La nivelul județului Buzău, în evidențele Agenţiei de Plăți şi Intervenţie în Agricultură figurează 1200 de apicultori. Reprezentanții instituției spun că față de alți ani, buzoienii s-au arătat mult mai interesați de acest domeniu, semnalându-se o creștere semnificativă atât a numărului de apicultori cât și a si numărului familiilor de albine.
Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2017- 2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale. Potrivit informării APIA, legat de Programul Naţional Apicol 2017-2019, etapele premergătoare depunerii cererii de plată de către solicitanții de sprijin sunt următoarele:
- ,,înainte de efectuarea achizițiilor apicultorii trebuie să solicite către ANZ – Oficiul Județean de Zootehnie eliberarea unei adeverințe din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute; adeverința de la ANZ trebuie să fie eliberată înainte de data oricăror achiziții;
- apicultorul trebuie să dețină stupii identificați de către Agenția Națională pentru Zootehnie ,,Prof. dr. G.K. Constantinescu;
- pentru acțiunea Achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral, apicultorul trebuie să solicite consiliului local avizarea și datarea ordinului de deplasare în pastoral și achiziţia să se facă după data apariției în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea PNA 2017-2019;
- în cazul în care un solicitant depune pentru prima dată o cerere de plată la APIA acesta trebuie să solicite la APIA Centrul judeţean/Centrul Municipiului București, (la oricare centru județean mai apropiat de sediul social sau de vatra stupinei sau de locul de deplasare în pastoral al stupinei) acordarea codului unic de identificare care este generat de Registrul Unic de Identificare APIA. Acesta se acordă în urma completării formularului de atribuire a codului unic de identificare(care va fi pus la dispoziția solicitanților de către personalul APIA). În momentul depunerii formularului de atribuire a codului unic de identificare solicitantul trebuie să prezinte documentul de identificare financiară care trebuie să conţină următoarele date: denumirea, adresa băncii, codul IBAN al contului bancar activ pe teritoriul României, împreună cu copia actului de identitate – B.I./C.I.
- facturile de achiziție pentru acțiunile decontate prin PNA 2017 trebuie să fie emise doar începând cu data de 04.07.2017, data publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr. 443/2017 pentru aprobarea PNA 2017-2019, cu condiția ca la data respectivă apicultorii să dețină adeverința eliberată de ANZ cu cu efectivul de albine deținute”.