Aproape 400 de profesori și elevi din 13 județe la Simpozionul regional „Școala – furnizor de calitate în educație” găzduit de Liceul Pedagogic

de Stiri Buzau Media

La Simpozionul regional  „Școala – furnizor de calitate în educație”,  ediția a VII-a,  desfășurat în data de 28 ianuarie 2017, la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău s-au înscris 116 cadre didactice și 275 elevi din 13 județe: Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj,  Galați, Ilfov, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman și Timiș și municipiul București.

Simpozionul a răspuns  nevoii de colaborare a instituţiilor şcolare, de schimb de informaţie şi experienţă în implementarea standardelor de calitate, de generalizare a bunelor practici de management a calităţii. Participanţii au dezbătut  cadrul legislativ în acest domeniu, modalităţile de proiectare a parteneriatului cu toţi factorii interesaţi de calitatea în educaţie,   strategiile de adecvare a curriculum-ului la   cerinţele de dezvoltare locală,   regională şi naţională.

Acţiunea le-a oferit  participanţilor flexibilitate, deschidere spre nou, spre comunicarea cu alte sisteme educaţionale, colaborare şi transfer de informaţie. Ea va asigura o viziune clară a misiunii şcolii în relaţie cu dinamica schimbărilor pe piaţa muncii, incitând la reflecţie, analiza obiectivă a realităţii din propria instituţie, încurajând iniţiativele instituţionale pentru atingerea standardelor de calitate.

Așa cum s-a întâmplat și la edițiile anterioare, această manifestare a fost organizată pe două secțiuni, una dedicată cadrelor didactice și alta dedicată elevilor. În prima secțiune sunt avute în vedere managementul calităţii, modalitățile de menținere a calității în activitatea didactică, exemple de bune practici în gestionarea proiectelor europene, conceptul de „cultură organizațională” și de „cultură a calității” etc. A doua secțiune, dedicată elevilor din toate cele trei niveluri ale învățământului școlar preuniversitar (primar, gimnazial și liceal), a avut drept scop principal surprinderea percepției școlii din partea destinatarilor ei și îmbrăcând forma unor evaluări interne și a unor concursuri de desene, grafică, fotografii și colaje cu tema comună „Școala văzută prin ochi de copil”, respectiv „Școala văzută prin ochi de adolescent”.

Sper ca această manifestare s-a înscris în seria celor făcute cu dorința de a face (mai bine) învățământului nostru de zi cu zi, sper ca întâlnirea și schimbul de experiență să fi fost benefice fiecăruia dintre participanți, sper ca menirea lor să fi fost comparabilă – cel puțin – cu cea a unei picături într-un pahar cu apă care, însă, contribuie, chiar dacă discret și, în aparență, nesemnificativ, la necesara lui umplere, sper, în sfârșit, la întărirea sentimentului că împreună se poate merge mai departe și că a fi profesor, respectiv elev este un element de mândrie și de responsabilitate”  – a declarat inspectorul școlar, prof. Serenella Liliana Dinu, coordonatorul acestui eveniment.