Aproape o tonă și jumătate de carne de porc și produse din carne de porc, retrase de pe piață, de inspectorii sanitar-veterinari

de Stiri Buzau Media

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a organizat, în perioada 1 iulie – 31 august 2019, la nivel național controale tematice pentru prevenirea propagării pestei porcine africane (PPA), privind verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor obținute din carne de porc sau care conțin carne de porc. Astfel, au fost verificați operatorii din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare de origine animală în cadrul unităţilor de vânzare cu amănuntul, situate în zonele de agrement și în localităţile de interes turistic. Inspectorii ANSVSA au verificat 8.974 de unități, dintre care: 298 de restaurante; 339 de cantine; 194 de unități de tip catering; 364 de pensiuni turistice; 629 de magazine alimentare și 1414 de carmangerii și măcelării.

Împreună cu reprezentanții Poliției Rutiere, inspectorii ANSVSA au verificat și 1.350 de mijloace de transport auto. Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 473 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.722.060 de lei. De asemenea, au fost emise 14 de Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 33 de Ordonanţe de interzicere a desfășurării activității unor unități din sectorul alimentar. Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reținere oficială și expediere către unități de neutralizare pentru 1.441 de kg carne de porc și produse din carne de porc, a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată.