Autoritățile sanitar-veterinare din Romania au activat un cod de alertă care vizează fermele de animale

de Stiri Buzau Media

Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România și este un motiv serios de îngrijorare pentru toți crescătorii de porci, anunță într-un comunicat Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Virusul a fost depistat pe raza localității Micula, în județul Satu Mare și a fost confirmat vineri, 12 ianuarie, de autoritățile române și Organizaţia Internaţională pentru Epizootii (OIE).
“Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. Singura cale de a de preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu strictețe a unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pesta porcină africană este o boala virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%. Această boală afectează speciile domestice și sălbatice de porcine, de toate vârstele și sexele, având o perioadă de incubație de 3-15 zile în mod obișnuit sau de 3-4 zile în formă sa acută. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că este vorba de pestă porcină africană”, a declarat dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).
Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.
Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porcii dintr-o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare, iar Ancheta epidemiologica efectuata de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a aratat că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.
După primirea confirmării focarului de pestă porcină africana, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor notifica structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor. De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii şi măsurile care trebuie respectate de România, inclusiv perioada pentru care aceste restrictii vor fi aplicate.
În zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor, provenite de la acestea.
Odată instalată pesta porcina africană, cheltuielile sunt foarte mari, determinate de două aspecte importante: cele referitoare la combaterea răspândirii bolii și cele determinate de pierderile producătorilor, cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export.