Cât vor costa măștile produse în România?

de Stiri Buzau Media

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a declarat joi la Digi24 că în curând România va putea produce un milion de măști de protecție pe zi, iar prețul indicat de producători este de aproximativ 2 lei fără TVA. Pe de altă parte, ministrul a mai spus că nu crede că este cazul plafonării prețului la măști, pentru că acesta oricum a mai scăzut și va fi reglementat de piața liberă.

„Vom avea minim un milion de măşti zilnic. În două companii, asta e foarte important, e vorba doar în două companii. Mă aştept ca, în urma lansării astăzi a Registrului naţional al producătorilor de dispozitive şi echipamente medicale, să vedem exact pe toţi cei care vor să producă şi care sunt autorizaţi să producă toate aceste dispozitive medicale, să știm exact, să facem un recensământ al producţiei. Din ce am vorbit cu cei doi producători, preţul este în jur de 2 lei. De 2 lei va pleca de la ei, probabil că 2 lei fără TVA va fi şi preţ către populaţie”, a spus Virgil Popescu, la Digi 24.

Întrebat dacă ar lua în calcul o plafonare a preţului măştilor, ministrul a spus că „nu crede” și a arătat că în prezent există stocuri suficiente atât din ţară, cât şi din străinătate.

„Nu cred că vom vorbi de o plafonare. Dacă aţi observat, nu au mai fost atâtea speculaţii cum au fost la începutul acestei crize, când cererea era mai mare decât oferta. Cred că s-a ajuns, în momentul de faţă – şi cu producţia internă, şi cu importurile, şi faptul că există stocuri suficiente în ţară – la un preţ cât de cât corect al acestor măşti, chiar dacă evident, înainte de criză, prețul acestor măști era foarte jos. Motivul pentru care preţul a crescut în timpul acestei crize este preţul materialului, care încă se importă, încă avem nevoie de import la acest material, în special la materialul filtrant care se foloseşte la toate măştile”, a explicat ministrul economiei.

Virgil Popescu spune că prioritatea numărul 1 este ca până la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, să putem avea instalată în România, la o companie, un echipament care produce şi materialul filtrant, în aşa fel încât să avem integrată toată ţesătura necesară producerii acestor măşti.

El recomandă companiilor care ar vrea să producă măști să nu folosească mașinile clasice de cusut, pentru că ar fi greu de obținut o productivitate mulțumitoare, ci să achiziționeze linii automate care pot face mii de măști pe oră. Virgil Popescu spune că nevoie de măști va fi nevoie de mult timp de acum încolo și de aceea, sfatul lui către companiile care vor să se reprofileze este și să se retehnologizeze.