Ministrul Economiei: Cu certitudine, prețul la gaz din iarna 2020 va fi mai mic decât prețul din iarna 2019

de Stiri Buzau Media

Prețul la gaz din iarna 2020 va fi „cu certitudine” mai mic decât prețul din iarna 2019, a declarat la Digi24 ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„La 1 iulie piața de gaze naturale s-a liberalizat. În plus, am schimbat obligația de vânzare centralizată pe piață de gaze cu un gas program release. Practic, prin acest program, am legat prețul gazelor naturale din România de prețul bursei regionale de la Viena.

Oferta de gaze pe piață românească este mai mare decât cererea și evident avem o ieftinire a prețului gazelor naturale ajungând un pic sub prețul bursei de la Viena.

Asta înseamnă că piață românească devine piață funcțională și de aceea fluxul de gaze este și de ieșire din România, nu numai de intrare în România.

Vestea bună va fi și pentru consumatorul casnic și pentru consumatorul industrial, aceea că prețul gazului natural în România va fi mai scăzut.

Cu certitudine prețul din iarnă 2020 va fi mai mic decât prețul din iarnă 2019.

Prețul gazului a scăzut și avem o referință mai joasă.

Producția Romgaz-ului a crescut în ultima perioada cu 10 % acolo, practic, a fost o întărire a echipe manageriale și s-a văzut, s-au redeschis sonde”, a explicat ministrul Economiei.

Prin punctul de interconectare cu rețeaua ungară, Arad-Csanadpalota, prin care România importa tradițional gaze, s-au întregistrat fluxuri de gaze dinspre România spre Ungaria. Exporturile s-au făcut în data de 13 septembrie și  14 septembrie și nu sunt extrem de mari (4,75 GWh în acea zi și 5,08 GWh în următoarea). Este însă un eveniment notabil, în condițiile în care prin această rută nu s-a mai exportat gaz din august 2018. Gazul românesc este acum mai ieftin. 

Știri despre: , ,