Ce salarii vor mai crește în perioada următoare?

de Stiri Buzau Media

Legea salarizării unitare a bugetarilor a prevăzut mai întâi o creștere generalizată de 25%, de la 1 ianuarie. Pentru anul 2018, în lege mai sunt trecute două borne de creșteri, amândouă în martie: una pentru medici și asistenți, în cazul cărora creșterile vor fi substanțiale, iar cealaltă, în cazul angajaților din învățământul de stat. În luna martie, unele dintre salariile din sistemul medical vor crește semnificativ, iar cadrele didactice vor primi 20% în plus la salariu, potrivit Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Asta în contextul în care 1 ianuarie deja a adus unele majorări pe hârtie, cel puțin. Vorbim de o creștere generalizată de 25%.

Întâi, trebuie să știm că, potrivit legii, medicii și asistenții medicali din spitalele publice vor fi primii care vor ajunge, încă din martie, la țintele salariale propuse pentru anul 2022. „(…) prin excepţie de la lit. a) (adică de la mărirea de 25% din ianuarie – n.red.), începand cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022”, se prevede în legea salarizării. E important de precizat că medicii și asistenții sunt singurii care vor încasa creșterile în acest fel, restul bugetarilor urmând să aibă parte de salarii mărite încetul cu încetul, până se ating țintele salariale stabilite în lege pentru anul 2022.

Tot în luna martie, la învățământ va merge o a doua creștere salarială pe anul acesta. Pe lângă cei  25% încasați în ianuarie (dar care, poate, au fost înghițiți în multe cazuri de chestiunea transferului contribuțiilor), în martie dascălii vor mai primi 20% în plus la salarii, conform legii. „(…) cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018”, scrie în Legea salarizării.