CONSTANTIN TOMA ȘI SORIN CÎRJAN PREZENȚI LA ÎNTÂLNIREA DINTRE REPREZENTANȚII GUVERNULUI ȘI CEI AI ASOCIAȚIEI MUNICIPIILOR DIN ROMÂNIA

de Stiri Buzau Media

     Recent, s-a desfăşurat la Bucureşti, Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.  Astfel, Asociaţia Municipiilor din România a înaintat Guvernului şi Parlamentului o serie de solicitări prin care a semnalat problemele cu care se confruntă administraţia publică locală şi a făcut propuneri concrete pentru rezolvarea acestora. Principalele teme de lucru vizate au fost: Legea administraţiei publice locale, taxele datorate Fondului pentru Mediu, autorizarea lucrărilor de construcţii , amenajarea teritoriului şi urbanism, Legea sportului, dar şi modificarea şi completarea Legii nr 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. 

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierii Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, iar din partea Asociației Municipiilor din România, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarul sectorul 3 și președinte al AMR, Robert Negoiță. 

Printre edilii orașelor prezenți la întrunire s-au mai aflat primarul Buzăului Constantin Toma și primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan.  

În cadrul consultărilor, Guvernul a propus primarilor creșterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este acum, la 43%, în contextul în care Executivul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Totodată, vor fi acordate compensații de la bugetul de stat, în situațiile în care, și după această majorare a cotei, bugetele autorităților locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menținerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puțin la nivelul anului 2017. În cadrul întrevederii, premierul Mihai Tudose a declarat că ,,Guvernul are în vedere o strategie de dezvoltare echilibrată pentru toate comunitățile locale. Ca prim-ministru, sunt la fel de preocupat ca bugetele locale, atât ale municipiilor, cât și ale orașelor mici și comunelor, să aibă resursele necesare pentru funcționare și dezvoltare. Am venit în fața dumneavoastră cu cifre bine fundamentate tocmai pentru a discuta cât mai concret cum stau lucrurile și care este viziunea noastră pentru viitor”.

Șeful Executivului a stabilit un mecanism de consultare permanentă cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, atât în ceea ce privește aspectele legate de finanțarea și echilibrarea bugetelor locale, cât și a celorlalte aspecte puse în discuție de primari: modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice și în ceea ce privește parteneriatul public-privat. În perioada imediat următoare Guvernul va discuta un act normativ privind parteneriatul public privat, care să ofere soluții de finanțare autorităților locale. De asemenea, prim-ministrul a menționat că Executivul lucrează la un proiect de modificare a legislației achizițiilor publice, care are în vedere scurtarea termenelor de avizare.

Știri despre: