SOBORUL SFINȚILOR MIHAIL ȘI GAVRIIL

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: doxologia

 

Sursa foto: doxologia

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este prăznuit pe 8 noiembrie. Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei ți a dreptății lui Dumnezeu. Potrivit creștinortodox.ro, Sfântul Arhanghel Mihail ,,este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mână o sabie de foc. Este rânduit de Dumnezeu ca dreptatea Sa să biruiască în istoria mântuirii. El este cel care, în momentul căderii unor ingeri a strigat: ,,Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”, restabilind ordinea. Potrivit Tradiției, la judecata de la sfârșitul chipului acesti lumi, morții vor învia la glasul trâmbiței sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni. El a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc. În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sfera cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care Jandarmeria Română i-a ales pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să îi ocrotească este faptul că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului”.

Știri despre: