Crizantema comestibilă, adusă din Liban și crescută pentru semințe la Stațiunea de Cercetare Legumicolă

de Stiri Buzau Media

UntitledBune de dăruit, dar şi de mâncat. Este vorba despre crizantemele comestibile, plante aduse din Liban, care se găsesc deocamdată doar în Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău unde sunt crescute pentru seminţe. De anul următor însă, crizantemele, vor ajunge şi în grădinile celor care îşi doresc să cultive plantele, care sunt şi decorative dar şi numai bune pentru salată. Mai mult, ar avea şi efecte curative.

Într-o seră a Staţiunii de Cercetare din Buzău crizantema comestibilă creşte ca la ea acasă. Seminţele au fost aduse aici în urma cu trei ani din Liban, iar de atunci a trecut printr-un proces de aclimatizare pentru a se putea adapta în ţara noastră. Crizantema are gustul şi proprietăţile asemănătoare morcovului.

„Rivalizează cu morcovul în conţinutul de caroten. Bogată în nutrienţi, pe urmă vitamine, magneziu, potasiu, fier, substanţe de care organizmul nostru are nevoie, nu le fabrică şi trebuie să le ia din alimente, a precizat, pentru digi24, Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.  

Nutriţioniştii recomandă floarea în dietele românilor, mai ales că planta tratează şi previne mai multe afecţiuni, cum ar fi cele cardiovasculare, ori diabetul, asociată cu un regim de viaţă sănătos. 

Şi bucătarii îi cunosc beneficiile. Amestecate cu alte legume sau fructe, crizantemele pot deveni parte dintr-o salată.

 

De primăvara viitoare orice vrea să planteze floarea în grădină poate să cumpere seminţe de la Staţiunea din Buzău.