Cum poate un angajator din mediul privat să dea liber salariaților săi pe 2 decembrie

de Stiri Buzau Media

cminivacantade1decembriebugetari-1479901747Guvernul a decis miercuri că va acorda liber bugetarilor în ziua de 2 decembrie. Având în vedere măsura Executivului, salariații din mediul privat ar putea să se bucure și ei de puntea între 30 noiembrie și 1 decembrie (zile libere legale) și weekend, însă doar dacă fiecare angajator ia o decizie în acest sens.

Astfel, un angajator din mediul privat poate, de asemenea, să acorde zi liberă salariaților săi pe 2 decembrie, printr-o decizie la nivel intern.

Legislația în domeniu nu prevede o procedură specială pe care angajatorul privat să o respecte.

De asemenea, legea nu impune nici anumite cerințe de formă ale deciziei respective. Totuși, decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă.

Angajatorul poate renunța la recuperarea zilei libere

În ceea ce privește recuperarea zilei libere de 2 decembrie, deși Guvernul a decis că bugetarii vor lucra în plus (pe 17 decembrie sau prelungind programul în mai multe zile), în mediul privat, acest aspect rămâne la latitudinea angajatorului. Astfel, dacă angajatorul va da zi liberă, poate renunța la recuperarea acesteia, deși este dreptul său să vrea recâștigarea timpului liber acordat.

În cazul în care angajatorul privat decide să acorde salariaților săi liber în data de 2 decembrie, fără să solicite recuperarea orelor de lucru aferente, acesta trebuie să achite angajaților drepturile salariale pentru ziua respectivă. Acest lucru înseamnă că angajatorul suferă, cel puțin teoretic, o dublă pierdere de ordin financiar: pe de o parte, fiindcă este lipsit de prestația salariaților pentru care achită salarii, iar pe de altă parte, fiindcă scade volumul de activitate.

În cazul în care angajatorul dorește recuperarea zilei libere, aceasta se va putea realiza atât în perioada anterioară zilei de 2 decembrie, cât și în perioada ulterioară acestei zile, fie prin prelungirea programului zilnic de lucru, fie prin prestarea activității în zilele de repaus saptămânal.

În orice caz, trebuie să știți că recuperarea unei zile libere acordate de angajator într-o zi liberă legală nu este posibilă și poate fi sancționată de inspectorii de muncă. De exemplu, în cazul nostru cu 2 decembrie (ce pică vinerea), pentru a lega două zile libere (joi și vineri) de weekend, un angajator nu poate cere salariaților săi să lucreze miercuri în loc de vineri.

În situația în care angajatorul va impune salariaților săi să recupereze ziua liberă într-o zi de sărbătoare legală, acesta este pasibil de răspundere contravențională, fapta sa putând fi sancționată cu o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. Angajatorul nu poate scăpa de această sancțiune nici măcar dacă salariatul își dă acordul în scris în acest sens. Concret, chiar în Codul muncii se prevede că „salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege”.

Nu confunda recuperarea zilei libere cu orele suplimentare

Așa cum am menționat deja, recuperarea zilei libere acordate pe 2 decembrie se poate realiza și prin prelungirea programului zilnic de lucru, dar recuperarea nu trebuie confundată cu munca suplimentară. Aceasta din urmă se referă la „munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal”, potrivit Codului muncii.

În timp ce recuperarea apare ca o consecință a acordării unor ore libere, la munca suplimentară este invers: tocmai pentru că salariatul a stat unele ore peste program, acestea se vor compensa prin timp liber plătit în următoarele 60 de zile (sau prin adăugarea unui spor corespunzător la salariu).

Dacă angajatorii ar acorda liber salariaților pe 2 decembrie, aceștia s-ar putea bucura de o minivacanță de cinci zile, care ar începe miercurea viitoare și s-ar încheia duminica viitoare. În altă ordine de idei, lăsând la o parte 30 noiembrie și 1 decembrie, ultimele libere legale pe anul acesta vor fi 25 și 26 decembrie, dar, din păcate, prima zi de Crăciun va pica duminică, așa că salariații vor mai sta acasă doar luni, în a doua zi de Crăciun.

avocatnet.ro