Cum poate un angajator privat să dea liber salariaților săi pe 23 ianuarie

de Stiri Buzau Media
Successful business team with arms up at the office

Guvernul a hotărât miercuri că 23 ianuarie 2017 va fi zi liberă pentru bugetari, pentru a nu întrerupe timpul liber dintre sfârșitul de săptămână și 24 ianuarie 2017, zi nelucrătoare de sărbătoare legală. În aceste condiții, vă explicăm astăzi cum pot angajatorii din mediul privat să dea liber salariaților proprii și pe 23 ianuarie 2017 și ce poate implica o asemenea măsură.

Guvernul a decis să acorde liber bugetarilor în ziua de 23 ianuarie 2017. Având în vedere măsură Executivului, salariaţii din mediul privat ar putea să se bucure şi ei de puntea dintre weekend şi ziua liberă de pe 24 ianuarie 2017 (Ziua Unirii Principatelor Române), care pică marţi, dacă fiecare angajator ia o decizie în acest sens.

Prin urmare, un angajator din mediul privat ar putea să acorde şi el liber salariaţilor săi pe 23 ianuarie 2017 printr-o decizie la nivel intern, aşa cum ne-a precizat, într-o situaţie similară, Miruna Stănescu, avocat partener la Stănescu şi Iordache.

Această a explicat că legea nu impune anumite cerinţe de formă ale deciziei respective şi că nici nu există o procedura legală pe care angajatorul e obligat să o respecte, cu excepţia prevederilor în acest sens din contractul colectiv de muncă sau din regulamentul intern, dacă acestea există. Totuşi, salariaţii trebuie informaţi într-un termen rezonabil despre programul de muncă şi repartizarea pe zile. În plus, decizia ar trebui să conţină precizări legate de modalitatea de recuperare, dacă este cazul.

Bine de ştiut. Acordarea de timp liber în ziua de 23 ianuarie 2017 este un beneficiu, iar salariatul nu poate fi forţat să stea acasă. „Angajatorii nu îi vor putea sancţiona pe salariaţi şi nici nu vor putea impune salariaţilor lor să nu se prezinte la serviciu”, a spus avocata. Totuşi, specialistă consideră că această problema „determina foarte multe interpretări şi comportă discuţii de la caz la caz, neexistând în această situaţie o soluţie general valabilă”.

Angajatorul poate renunţă la recuperarea zilei libere

În ceea ce priveşte recuperarea zilei libere de 23 ianuarie 2017, deşi Guvernul a decis că bugetarii vor lucra pe 28 ianuarie 2017, în mediul privat, acest aspect rămâne la opţiunea angajatorului. Acesta ar putea chiar să renunţe la recuperarea timpului acordat, situaţie în care trebuie să achite în continuare angajaţilor salariul pentru ziua respectivă.

În altă ordine de idei, o zi liberă acordată de angajator nu poate fi recuperată într-o zi liberă legală. Prin urmare, în cazul nostru, având în vede că 23 ianuarie 2017 pică luni, pentru a obţine un weekend prelungit, un angajator nu poate cere salariaţilor săi să lucreze marţi în loc de luni. În acest sens, avocata Miruna Stănescu atenţionează că angajatorul nu poate evita sancţiunea nici măcar dacă salariatul îşi da acordul în scris în acest sens.

Dacă angajatorul decide recuperarea zilei de luni, această se poate face ori în zilele de repaus săptămânal, ori prin prelungirea programului zilnic de lucru, modalitate ce nu trebuie confundată cu muncă suplimentară. Dacă recuperarea apare că o consecinţă a acordării unui perioade libere, la muncă suplimentară este invers: tocmai pentru că salariatul a stat unele ore peste program, acestea se vor compensa prin timp liber plătit în următoarele 60 de zile (sau prin adăugarea unui spor corespunzător la salariu). Alte detalii despre subiect puteţi găsi aici.

Bine de ştiut. Dacă angajatorii ar acordă liber salariaţilor pe 23 ianuarie 2017, aceştia s-ar putea bucură de o minivacanţa de patru zile, care ar începe sâmbătă şi s-ar încheia marţi. În altă ordine de idei, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este a treia zi liberă legală de anul acesta. Aici puteţi consulta lista completă a zilelor de sărbătoare legală aferentă anului curent.