
Curtea Constituțională a României (CCR) a admis o excepție de neconstituționalitate a articolului 117 din Codul de procedură penală. Judecătorii au apreciat că și concubinii sau foștii concubini ai unui suspect sau inculpat ar trebui să aibă dreptul să refuze audierea ca martori. Conform avocatnet.ro ,,prevederile respective fac referire la faptul că soții, foștii soți, ascendenții și descendenții în linie directă, dar și frații și surorile suspectului sau inculpatului au dreptul să refuze audierea ca martori în procesele penale. Astfel, judecătorii Curții au considerat că, în fața legii, concubinii ar trebui să aibă și ei dreptul de a refuza asemenea audieri.
„Curtea a reținut că temeiul pentru reglementarea dreptului de refuz al audierii se află în sfera de protecție a relațiilor de familie, iar noțiunea de «viață de familie» nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie și poate include alte relații de facto. Așa încât, câtă vreme principiul egalității în fața legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situații care, în funcție de scopul urmărit, nu sunt diferite, Curtea a constatat că nu există niciun motiv obiectiv și rezonabil pentru care concubinii/foștii concubini ai suspectului sau inculpatului să fie excluși de la dreptul de a refuza să dea declarații în calitate de martori în procesul penal”, este explicat într-un comunicat de presă referitor la decizia luată de CCR.
În mod obișnuit, atunci când CCR constată neconstituționalitatea unui text de lege/ordonanță, acesta este suspendat timp de 45 de zile de la data apariției deciziei Curții în Monitorul Oficial. După cele 45 de zile, dacă nici Guvernul, nici Parlamentul nu intervin, prevederea neconstituțională își încetează efectele juridice și nu se mai poate aplica. Totuși, deciziile prin care CCR constată neconstituționalitatea unei soluții legislative, așa cum este în cazul de față cu concubinii, par să nu aibă, conform specialiștilor, un efect concret asupra textului de lege/ordonanță vizat”.