Dacă ai salariați care muncesc la negru și nu remediezi situația, ai putea risca și închisoarea

de Stiri Buzau Media

          Din vara anului trecut, firmelor care folosesc lucrători la negru le poate fi sistată activitatea, iar reluarea acesteia este posibilă doar după achitarea unei amenzi contravenționale de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată fără contract individual de muncă (CIM) și îndreptarea situației care a dus la sancționarea companiei. În caz contrar, angajatorii vor risca chiar și pedeapsa cu închisoarea, potrivit unui proiect de act normativ care urmează să primească votul decisiv al Camerei Deputaților.

 

Din august 2017, munca nedeclarată poate fi sancționată de inspectori cu amenzi de 20.000 de lei în mai multe situații, după cum urmează:

  • primirea la lucru fără încheierea contractului individual de muncă înainte de începerea activității,
  • primirea la lucru fără înregistrarea în Revisal a raportului de muncă înainte de începerea activității,
  • primirea la lucru a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.

Pe lânga amenda de 20.000 de lei, aplicată pentru fiecare persoană depistată într-una dintre situațiile de mai sus, inspectorii de muncă sunt împuterniciți să dispună, ca sancțiune complementară, măsura sistării activității locului de muncă organizat, supus controlului, atunci când constată săvârșirea uneia dintre cele trei fapte amintite. Odată luată o astfel de măsură, aceasta trebuie păstrată până în momentul în care angajatorul demonstrează că a achitat amenda contravențională aplicată și a remediat aspectele care au dus la întreruperea activității, fie prin încheierea CIM, fie prin transmiterea elementelor CIM în Revisal sau, după caz, încetarea suspendării CIM și prezentarea documentelor care dovedesc plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pentru perioada în care a prestat activitate nedeclarată.

În cazul în care reluarea activității se va face altfel decât în maniera prezentată, angajatorii ar putea risca chiar și închisoarea de până la doi ani, potrivit unui proiect de lege care a trecut deja de Senat și care va fi înscris curând pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. ,,Reluarea activității cu încălcarea dispoziţiilor constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, scrie în proiectul de act normativ care aprobă practic OUG nr. 53/2017. Căci, la fel ca orice ordonanță emisă de Executiv, este nevoie de aprobarea prin lege a documentului. Altfel, proiectul de lege ce va fi votat de deputați păstrează cuantumul amenzilor prevăzute în ordonanță, cu mențiunea că nu se va putea depăși valoarea cumulată de 200.000 de lei. Spre exemplu, pentru fiecare persoană depistată fără CIM va fi aplicată amenda de 20.000 de lei, fără a se depăși însă un cuantum total de 200.000 de lei, echivalentul a zece persoane depistate fără forme legale de muncă.

Vorbim, practic, de plafonarea cuantumului total al amenzilor pe care le pot primi angajatorii pentru cazurile de muncă nedeclarată, în condițiile în care, oricâte cazuri de muncă nedeclarată s-ar descoperi la un angajator, amenzile nu vor depăși, în total, 200.000 de lei. În altă ordine de idei, documentul aflat în Parlament stabilește că evidența orelor de lucru pentru salariații mobili și cei care lucrează de acasă va fi personalizată în funcție de specificul activității lor, așa cum am detaliat în acest articol.

Atenție! Pedeapsa cu închisoarea pentru angajatorii care nu respectă regulile pentru reluarea activității nu se aplică momentan. Aceasta este inclusă într-un proiect de lege care, pentru a se aplica, are nevoie de adoptarea Camerei Deputaților, promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial.