Șoferii care nu acumulează puncte de penalizare și sancțiuni într-un an pot primi puncte bonus

de Stiri Buzau Media

Toți șoferii care nu primesc puncte-amendă sau sancțiuni în decursul unui an calendaristic vor putea primi 2 puncte bonus peste pragul de 15 puncte, astfel că permisul li s-ar suspenda doar dacă ar strânge, în anul următor, 17 puncte, prevede un proiect legislativ inițiat la Senat. Parlamentarii care au inițat actul normativ care modifică Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice susțin că prin acordarea unor puncte bonus, șoferii din România sunt încurajați să conducă preventiv și să evite, astfel, sancțiuni pe parcursul unui an. Și în alte state europene, se arată în expunerea de motive, sunt astfel de prevederi pentru conducătorii auto care nu acumulează amenzi sau puncte de amendă.

La art. 96, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (41):

„Persoanele fizice și juridice care în decursul unui an calendaristic nu au fost sancționate și nu au acumulat puncte de penalizare, vor primi ca bonus, pentru anul următor, 2 puncte, față de pragul de 15 puncte pentru care se suspendă exercitarea dreptului de a conduce.”

La art. 103, alin. (1), lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„a) Pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte, cu respectarea prevederilor art. 96, alin. (41), după caz.”

La art. 111, alin. (1), lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„La cumularea a cel puțin 15 puncte de penalizare, cu respectarea prevederilor art. 96, alin. (41), după caz.”

Inițiativa legislativă a fost depusă în dezbatere publică în procedură de urgență la Senat, care este prima cameră sesizată.