Pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care le cumpărăm va trebui să achităm, de la anul, 0,5 lei drept garanție ce va fi recuperată ulterior, potrivit unui act normativ care a apărut de curând în Monitorul Oficial. Garanția de 0,5 lei se va plăti, din 2022, inclusiv pentru ambalaje din materiale care nu pot fi reutilizate. Ca să obținem garanția înapoi de la operatorul economic va trebui să păstrăm bonul fiscal.
Pentru a crește rata de reciclare a deșeurilor, Guvernul a adoptat recent un act normativ ce prevede ca, începând din 31 martie 2019, să plătim o garanție de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care noi le cumpărăm. Chestiunea se regăsește în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 74/2018, publicată deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 630 din 19 iulie 2018. ,,Începând cu 31 martie 2019, valoarea garanției bănești (…) în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației este de 0,5 lei/ambalaj”, potrivit ordonanței care modifică astfel Legea nr. 249/2015.
Cum știm care sunt produsele cu ambalaje reutilizabile? Această ordonanță îi va obliga pe operatorii economici să afișeze pe etichetă ori pe ambalaj dacă este unul reutilizabil. Apoi, cei care vând astfel de produse vor fi obligați să primească la schimb aceste ambalaje (dacă sunt în stare corespunzătoare) și să returneze garanția cumpărătorului, în baza bonului fiscal.
Lucrurile vor merge însă mai departe de atât, iar garanția pentru ambalaj o să figureze și în prețul produselor ale căror ambalaje nu sunt reutilizabile, dar asta, abia din 31 martie 2022 și numai acolo unde volumul este cuprins între 0,1 litri și 3 litri. OUG nr. 74/2018 se referă aici la ambalajele nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru și alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel.